ΔΙΕΘΝΗ

Η αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την βόμβα στο αεροπλάνο στη Σομαλία

η-αλ-σεμπάμπ-ανέλαβε-την-ευθύνη-για-την-108230

Οι αντάρτες Σεμπάμπ της Σομαλίας ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη που προκάλεσε μια οπή στην άτρακτο αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα, για την οποία η κυβέρνηση είχε πει ότι οφειλόταν σε βόμβα και είχε ως στόχο να σκοτωθούν όλοι όσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Στις 2 Φεβρουαρίου, εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε ένα Airbus της Daallo Airlines εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωσή του από τη Μογκαντίσου, προκαλώντας οπή ενός μέτρου στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Ο Σέρβος πιλότος κατάφερε να κάνει στροφή και να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Μογκαντίσου.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας, και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά.

«Η Χαρακάτ Αλ-Σεμπάμπ Αλ Μουτζαχεντίν πραγματοποίησε την αεροπορική επιχείρηση ως αντίποινα για τα εγκλήματα που διέπραξαν ο συνασπισμός των δυτικών σταυροφόρων και οι μυστικές υπηρεσίες τους εναντίον των Μουσουλμάνων της Σομαλίας» αναφέρεται σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η αλ Σεμπάμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν πως οι ερευνητές υποψιάζονται πως την επίθεση διενήργησε η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Daallo δήλωσε πως ο βομβιστής επρόκειτο να ταξιδέψει με πτήση της Turkish Airlines που ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας.

Η Daallo παρέλαβε τους 70 επιβάτες της Turkish Airlines για να τους μεταφέρει στο Τζιμπουτί, ανάμεσά τους και τον βομβιστή αυτοκτονίας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 74 επιβάτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου