ΔΙΕΘΝΗ

Η ημέρα που τα αιολικά πάρκα της Δανίας κάλυψαν το 140% της ζήτησης

η-ημέρα-που-τα-αιολικά-πάρκα-της-δανίας-287855

Χάρη σε μια ασυνήθιστα θυελλώδη μέρα στις αρχές του Ιουλίου, τα αιολικά πάρκα στη Δανία όχι μόνο κάλυψαν τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά παρήγαγαν και περίσσευμα που εξήχθη στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Στις 9 Ιουλίου, ο άνεμος στη Δανία ήταν τόσο δυνατός ώστε οι ανεμογεννήτριες κάλυψαν το 140% της εγχώριας ζήτησης, δείχνουν τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο δικτυακό τόπο energinet.dk.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι τις ώρες του ρεκόρ τα αιολικά πάρκα δεν λειτουργούσαν καν στη μέγιστη ονομαστική ισχύ των 4,8 gigawatt.

Μέσω των διακρατικών καλωδίων, το 20% του πλεονάσματος εξήχθη στη Σουηδία, ενώ το υπόλοιπο 80% μοιράστηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σουηδία, η οποία μπορεί να αποθηκεύει την ενέργεια σε υδροηλεκτρικές μονάδες για μελλοντική χρήση (ουσιαστικά το νερό αντλείται σε μεγάλο ύψος από όπου μπορεί στη συνέχεια να διοχετευτεί σε υδροηλεκτρικές τουρμπίνες).

Το ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από αιολικές μονάδες «δείχνει ότι ένας κόσμος που τροφοδοτείται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν είναι απλά φαντασία» σχολίασε ο Όλιβερ Τζόι, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας.

Στη Δανία, πρωτοπόρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα αιολικά πάρκα καλύπτουν σήμερα σχεδόν το 30% των εγχώριων αναγκών. Μέχρι το 2035 το ποσοστό προγραμματίζεται να αυξηθεί στο εντυπωσιακό 84%.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου