ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κόρμπιν κατά της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν

ο-κόρμπιν-κατά-της-εκτέλεσης-του-μπιν-λ-352885

Τη διαφωνία του με την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις είχε εκφράσει το 2012 ο Τζέρεμι Κόρμπιν, τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να φέρουν οι ΗΠΑ τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος επέκρινε την εξωτερική πολιτική που ασκεί η Βρετανία, σε στενή συμμαχία με τις ΗΠΑ, έλκοντας τα βέλη του βρετανικού κατεστημένου.

«Δεν είδα να γίνεται καμία προσπάθεια να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν. Ηταν μια απόπειρα δολοφονίας, μία ακόμη τραγωδία, έπειτα από μια άλλη τραγωδία, έπειτα από μια άλλη τραγωδία», έλεγε χαρακτηριστικά ο Κόρμπιν στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV το 2012, λίγους μήνες μετά τη νυκτερινή επιδρομή στο Πακιστάν, στη διάρκεια της οποίας οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκτέλεσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και μέλη της οικογένειάς του. «Οι Δίδυμοι Πύργοι ήταν μία τραγωδία, η επίθεση στο Αφγανιστάν ήταν μία τραγωδία, ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μία τραγωδία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τα βασανιστήρια έχουν επανέλθει στη διεθνή σκηνή, έχουν ουσιαστικά νομιμοποιηθεί μετά το Γκουαντάναμο και το Μπαγκράμ».

«Δεν είμαστε ικανοί να διδαχθούμε κάτι απ’ όλα αυτά; Απλώς θα βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά; Το επόμενο βήμα θα είναι μια απόπειρα δολοφονίας του Καντάφι και ούτω καθεξής. Ολα αυτά κάνουν τον κόσμο όλο και χειρότερο», υποστήριζε τότε ο Κόρμπιν.

Μετά τον «αποκεφαλισμό» της Αλ Κάιντα ξεπήδησε η ακόμη σκληρότερη οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», ενώ η ανατροπή του Καντάφι, χάρη στους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, έχει βυθίσει τη Λιβύη στο χάος. «Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν ήταν τραγωδία. Η τραγωδία ήταν οι 2.977 άνθρωποι που πέθαναν εκείνη την τραγική ημέρα», είπε ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον, τονίζοντας ότι ο Κόρμπιν «κάνει λάθος».

«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι εντελώς αντίθετος με την Αλ Κάιντα και όλα όσα εκπροσωπεί», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου