ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο απαγορεύει την παιδική επαιτεία

το-βερολίνο-απαγορεύει-την-παιδική-επ-393772

Οι αρμόδιες αρχές του Βερολίνου θα επιβάλλουν στο εξής χρηματικά πρόστιμα στους γονείς των παιδιών που ζητιανεύουν στο δρόμο. Το μέτρο δεν καταπολεμά τη ρίζα του προβλήματος, τονίζουν οι επικριτές.

Η εικόνα παιδιών που ζητιανεύουν είναι για πολλούς τουρίστες μία από τις πρώτες εντυπώσεις από το Βερολίνο. Παιδάκια που τους παρακαλούν για μερικά χρήματα σε κεντρικά και τουριστικά σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας. Τα περισσότερα από αυτά είναι Ρομά, αρκετά κρατούν ταμπελάκια από χαρτόνι που γράφουν ότι είναι κωφά ή μουγγά. Ανά διαστήματα περνούν υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ανηλίκων, οι οποίοι τα παίρνουν μαζί τους, κρατώντας τα μέχρι να τα παραλάβουν οι κηδεμόνες τους.

Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να αλλάξει η τοπική ομόσπονδη κυβέρνηση του Βερολίνου με μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία απαγορεύει στους γονείς να συνοδεύονται από τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της επαιτείας. Αν παρόλα αυτά συλληφθούν επ’ αυτοφόρω, τότε υποχρεούνται να καταβάλουν πρόστιμο ύψους έως 500 ευρώ. Εμπνευστής του νέου νόμου είναι ο Φρανκ Χένκελ, τοπικός υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν κρύβει την ανησυχία του για τις οργανωμένες ομάδες επαιτείας, οι οποίες εκμεταλλεύονται συστηματικά παιδιά για να καρπωθούν την ελεημοσύνη των ανθρώπων. Ο Φρανκ Χένκελ τόνισε ότι “με τον συγκεκριμένο νόμο θέλουμε να καταπολεμήσουμε αυτή την κακοποίηση και να επιβάλουμε κυρώσεις κατά των υπευθύνων”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου