ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Ρωσία διαμαρτύρεται για την αμερικανική έρευνα στη FIFA

η-ρωσία-διαμαρτύρεται-για-την-αμερικα-496785

Την έντονη ενόχληση της δεν έκρυψε η Μόσχα για την δικαστική έρευνα που συνταράσσει τη FIFA, στο στόχαστρο της οποίας έχει μπει και το επόμενο Μουντιάλ στην Ρωσία: Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε πως η έρευνα αποτελεί «άλλη μία απόπειρα παράνομης εφαρμογής του αμερικανικού Δικαίου εκτός των συνόρων».

Το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού δεν βλέπει πάντως κίνδυνο για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Οι ελβετικές αρχές συνέλαβαν στη Ζυρίχη εννέα μέλη της κορυφής της FIFA σε εκτέλεση εντάλματος των ΗΠΑ στην έρευνα για δωροδοκίες και διαφθορά. Υπό έρευνα δεν βρίσκεται ο πρόεδρός της Σεπ Μπλάτερ (που οδεύει προς επανεκλογή την Παρασκευή), αλλά βρίσκονται οι στενότεροι συνεργάτες του μεταξύ των συνολικά 14 ατόμων (με στελέχη εταιρειών) που συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία.

Στη διπλή έρευνα εξετάζονται -από την πλευρά της ελβετικής Δικαιοσύνης- και υποθέσεις που αφορούν τις δύο επόμενες διοργανώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου, το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ.

Η Μόσχα γρήγορα εξέφρασε την αντίδρασή της: «Χωρίς να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες των κατηγοριών, πρόκειται ξεκάθαρα για άλλη μία παράνομη εφαρμογή του αμερικανικού δικαίου εκτός των [αμερικανικών] συνόρων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε ξανά την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις προσπάθειες να αποδώσει δικαιοσύνη πολύ έξω από τα σύνορά της ακολουθώντας τις δικές τις νομικές διαδικασίες και να ακολουθήσει τις γενικώς αποδεκτές διεθνείς νομικές διαδικασίες» ανέφερε η ανακοίνωση.

Μεταξύ των συλληφθέντων δεν βρίσκονται ρώσοι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά του ρωσικού υπουργείου Αθλητισμού, ο υπουργός Βιτάλι Μούτκο ανέφερε μιλώντας στο Reuters ότι «δεν βλέπει απειλή» στη διοργάνωση του επόμενου Μουντιάλ στη Ρωσία.

«Έχουν ήδη γίνει πολλές έρευνες» ανέφερε, λέγοντας πως η Μόσχα θα συμμορφωθεί με τις ελβετικές αρχές στην έρευνά τους για τα δύο επόμενα Μουντιάλ.

Ενδεικτικό του πώς γίνεται αντιληπτή η έρευνα στη Ρωσία είναι η παρουσίασή της -μάλλον συγκεχυμένη, μπλέκοντας την αμερικανική έρευνα με την ξεχωριστή έρευνα της ελβετικής εισαγγελίας- στα ρωσικά ΜΜΕ.

Ρεπόρτερ στο ρωσικό κανάλι Rossiya24 «εξήγησε» ότι η FIFA «είχε κάνει εσωτερική έρευνα για την ψηφοφορία που κατέληξε στην ανάθεση του Μουντιάλ στη Ρωσία και δεν βρήκε παρατυπίες, κι έτσι οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να δράσουν χρησιμοποιώντας εκφοβισμό και εκβιασμό».

Αν κι ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού Μούτκο απέρριψε ως εικασίες» το πολιτικό κίνητρο πίσω από την έρευνα, διάφοροι ρώσοι πολιτικοί δεν βρήκαν λόγο να είναι επιφυλακτικοί: «Η στόχευσή τους είναι ευρύτερη από το να μας πάρουν απλά το Μουντιάλ» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Νικολάι Λεβίτσεβ στο ρωσικό κανάλι NTV.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου