ΔΙΕΘΝΗ

Διαφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για το εάν επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ιράν

διαφωνία-ηπα-ρωσίας-για-το-εάν-επιτεύχ-590551

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν πήραν παράταση μίας ημέρας με στόχο προκαταρκτική συμφωνία, αλλά οι αναφορές γύρω από την πορεία τους είναι σχετικά συγκεχυμένες: Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία «σε όλα τα κεντρικά ζητήματα», κάτι όμως που στη συνέχεια διέψευσαν αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις.

Αποσύρθηκε από τις συνομιλίες σύμβουλος ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, στο Παρίσι επιστρέφει και ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, έτοιμος όμως να επιστρέψει στη Λωζάννη αν χρειαστεί.

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Έξι και του Ιράν για προκαταρκτική συμφωνία, και τελικό στόχο τη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, εξέπνεαν την Τρίτη αλλά πήραν μικρή παράταση μέχρι την Τετάρτη καθώς όλες οι πλευρές διαπίστωναν έδαφος για σύγκλιση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως έχει υπάρξει «συμφωνία σε όλα τα κεντρικά ζητήματα».

Η συμφωνία, είπε, θα «έμπαινε σε χαρτί» τις επόμενες ώρες. Σε αυτήν, σύμφωνα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, περιλαμβάνονταν προβλέψεις για έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από την Διεθνή Υπηρεσ Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και μέτρα για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ενώ οι «τεχνικές λεπτομέρειες» θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια ωστόσο, διπλωμάτης της αποστολής των ΗΠΑ που μίλησε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων διέψευσε πως έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία.

«Δεν ισχύει» ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, όπως είχε πει ο Λαβρόφ, ανέφερε ο διπλωμάτης ανώνυμα. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, διευκρίνισε.

Από τη γαλλική πλευρά, ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς θα έφευγε για το Παρίσι αλλά θα ήταν έτοιμος να επιστρέψει εντός της ημέρας στη Λωζάννη «εάν είναι χρήσιμο».

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η ιρανική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ανέφερε πως «υπήρξαν πολύ καλές συνομιλίες με την άλλη πλευρά» και εξέφρασε την «ελπίδα» του ότι θα συνταχθεί το κείμενο συμφωνίας την Τετάρτη.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου