ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-590986

1902 Γεννήθηκε στην Καλαμάτα η Ελληνίδα ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Εμφανίστηκε στον χώρο των γραμμάτων σε ηλικία 14 ετών. Οταν εργάστηκε στη Νομαρχία Αθηνών γνώρισε τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με τον οποίο έζησε έναν φλογερό, αλλά σύντομο έρωτα. Προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε σε ηλικία 28 ετών.

1924 Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο γνωστό Πραξικόπημα της Μπιραρίας. Θα παραμείνει, όμως, κρατούμενος μόνο για μερικούς μήνες.

1945 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατεύματα των ΗΠΑ αποβιβάστηκαν στην Οκινάβα, τον τελευταίο σταθμό πριν από την Ιαπωνία. Η θαλάσσια σύγκρουση κράτησε μέχρι τέλη Ιουνίου. Οι Αμερικανοί είχαν 65.000 απώλειες και κάπου 100.000 οι Ιάπωνες. Δεκάδες πλοία βυθίστηκαν στον ωκεανό.

1947 Ο Παύλος γίνεται βασιλιάς της Ελλάδας μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του Γεωργίου του Β’.

1947 Η ελληνική σημαία υψώνεται στο Διοικητήριο της Ρόδου και σηματοδοτεί την Ενωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

1955 Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα εναντίον της αγγλικής κυριαρχίας και του αποικιακού ζυγού. Ο αγώνας διήρκεσε έως το 1959.

1970 Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει νόμο, ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων.

1979 Το Ιράν ανακηρύσσεται Ισλαμική Δημοκρατία, λίγες ημέρες μετά την πτώση του σάχη. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι κάτοικοι (98%) επιλέγουν το νέο καθεστώς.

2001 Η Ολλανδία νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και γίνεται το πρώτο κράτος στον κόσμο που επιτρέπει κάτι τέτοιο.

2010 Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο πολιτικός Τζαννής Τζαννετάκης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στάθηκε απέναντι στην δικτατορία και εκτοπίστηκε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου