ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Απαλλάσσονται οι 236 κατηγορούμενοι για τo σχέδιο «Βαριοπούλα»

τουρκία-απαλλάσσονται-οι-236-κατηγορούμ-591635

Στην απαλλαγή και των 236 κατηγορουμένων για το σχέδιο «Βαριοπούλα», το οποίο φέρεται να είχε ως στόχο την ανατροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας από κεμαλικές, κοσμικές δυνάμεις στον στρατό, προχώρησε η τουρκική Δικαιοσύνη.

Μετά την έναρξη της διαμάχης μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο νυν πρόεδρος και τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας επέρριψε την ευθύνη για τις δίκες κατά κεμαλικών στρατιωτικών σε μηχανορραφίες των οπαδών του Γκιουλέν μέσα στη Δικαιοσύνη.

Η άτυπη συμμαχία των Ερντογάν – Γκιουλέν, όλη την περίοδο μεταξύ 2002 και 2013, είχε καταφέρει ισχυρό πλήγμα στις αντιισλαμιστικές, κοσμικές κεμαλικές δυνάμεις της χώρας, κυρίως στις ένοπλες δυνάμεις, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την επάνοδο των θρησκευτικών στοιχείων στη δημόσια ζωή από το ισλαμοσυντηρητικό ρεύμα υπό τον Ερντογάν.

Η συνωμοσία της «Βαριοπούλας» τοποθετείται χρονικά στο 2003, λίγο μετά την πρώτη νίκη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε εκλογές, το 2002.

Η επανάληψη της δίκης έγινε μετά από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση «Βαριοπούλα» αφορά προσπάθεια στρατιωτικών που είχαν σχεδιάσει να αποσταθεροποιήσουν την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας μετά τις εκλογές του 2002, μέσω βομβιστικών επιθέσεων σε ισλαμικά τεμένη και πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, μέσω των οποίων ευελπιστούσαν να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, με πρόσχημα την πολιτική αστάθεια.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου