ΔΙΕΘΝΗ

Οι τελευταίες κουβέντες που είπε ο Lubitz πριν το Airbus συντριβεί στις Αλπεις

οι-τελευταίες-κουβέντες-που-είπε-ο-lubitz-πρ-594579

«Ελπίζω, θα δούμε». Αυτά ήταν κάποια από τα τελευταία λόγια του πιλότου δολοφόνου Andreas Lubitz.

Με αυτές τις τρεις λέξεις, που σήμερα μοιάζουν με τραγική ειρωνεία, απάντησε στον πιλότο του Airbus ο Αndreas Lubitz, όταν ο πρώτος του ζήτησε να προετοιμαστεί για την προσγείωση. Ολα αυτά λίγα λεπτά πριν ο 28χρονος συγκυβερνήτης ρίξει μόνος του το αεροπλάνο στις Αλπεις.

Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά από αυτά τα λόγια του ακούγεται να παροτρύνει τον πιλότο Patrick Sondheimer να πάει στην τουαλέτα, επισημαίνοντάς του ότι ο ίδιος είχε πάει στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. Και ο πιλότος κάνει την μοιραία κίνηση και σηκώνεται. «Μπορείς να αναλάβεις», λέει στον Lubitz ο κυβερνήτης. Στη συνέχεια ακούγεται η καρέκλα του που κάνει πίσω και αμέσως μετά η πόρτα του πιλοτηρίου να κλειδώνε.

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή… Στην επιστροφή του ο πιλότος βρήκε την πόρτα του πιλοτηρίου σφραγισμένη. Δεν κατάφερε ποτέ να μπει παρά τις εκκλήσεις του στον συγκυβερνήτη Andreas Lubitz «Για το Θεό άνοιξε αυτή την καταραμένη πόρτα», ακούγεται κάποια στιγμή να του λέει, ενώ τη χτυπάει με τα χέρια του λυσασμένα. Παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να την σπάσει ακόμη και με τσεκούρι, η πόρτα δεν άνοιξε ποτέ. Από το βάθος ακούγονται τα ουρλιαχτά των επιβατών που αντιλαμβάνονται ότι το αεροπλάνο πέφτει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το Airbus της Germanwings συνετρίβη στις Αλπεις. Κανένας από τους 150 επιβαίνοντες δεν επέζησε.

Αυτά τα δεδομένα προκύπτουν από την ανάλυση του μαύρου κουτιού που σιγά σιγά έρχεται στη δημοσιότητα.Οπως προκύπτει από αποσπάσματα της ανάλυσής του που έχουν δημοσιευτεί η καταγραφή ξεκινά με τη συγνώμη του πιλότου στους επιβάτες για τη μισάωρη, περίπου, καθυστέρηση στην απογείωση από τη Βερκελώνη, ενώ συνεχίζεται με τον 20λεπτο διάλογο, σε ήρεμους τόνους, που είχαν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης. Το τελευταίο που ακούγεται είναι η ήρεμη ανάσα του Andreas Lubitz δευτερόλεπτα πριν το αεροσκάφος συντριβεί στο έδαφος.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου