ΔΙΕΘΝΗ

Απορρίπτει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ

απορρίπτει-ο-μπασάρ-αλ-άσαντ-διαπραγμ-616013

Μόνοι οι Σύροι μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους και οι διακηρύξεις από το εξωτερικό δεν μας αφορούν, απαντά ο Μπασάρ αλ-Άσαντ απορρίπτοντας στην παρούσα φάση τουλάχιστον δηλώσεις του Τζον Κέρι -που απομακρύνονται από την πάγια θέση των ΗΠΑ- περί διαπραγμάτευσης με τον Σύρο πρόεδρο στο πλαίσιο συμφωνίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

«Πάγο» στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βάζει και η Γαλλία, τονίζοντας ότι παραμένει αντίθετη σε διάλογο με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύει: «Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με τον Άσαντ, έναν άνθρωπο που σκότωσε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους και χρησιμοποίησε χημικά όπλα».

Σε συνέντευξή που παραχώρησε την Κυριακή στο δίκτυο CBS στην τέταρτη επέτειο από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «στο τέλος θα πρέπει να διαπραγματευθούν» με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μετρά μέχρι σήμερα περισσότερους από 215.000 νεκρούς.

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε εν τέλει» είπε ο Τζον Κέρι χωρίς να επαναλαμβάνει την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι ο Άσαντ έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, εξετάζουν τρόπους να ξαναρχίσει η διπλωματική διαδικασία με ζητούμενο τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

«Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον του Σύρου προέδρου αφορά το συριακό λαό και μόνο» απάντησε από πλευράς του τη Δευτέρα ο Μπασάρ αλ-Άσαντ μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση.

«Καταγράφουμε πάντα τις τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πράξεις και κατόπιν να αποφασίσουμε» προσέθεσε ο πρόεδρος της Συρίας, τα σχόλια του οποίου μετέδωσε επίσης το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ εκτίμησε ότι η όποια αλλαγή της συμπεριφοράς της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Συρία θα ήταν θετική.

Όμως τόνισε ότι οι χώρες πρέπει να τερματίσουν την υποστήριξή τους προς τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» οι οποίες δρουν στη Συρία, χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο η Δαμασκός αναφέρεται συλλήβδην στους μαχητές που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το διαφαινόμενο «άνοιγμα» των ΗΠΑ προς συμμετοχή του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ώστε να προχωρήσει μία πολιτική μετάβαση απέρριψε και η Γαλλία τονίζοντας ότι παραμένει αντίθετη σε διάλογο με τον Σύρο πρόεδρο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε σε δηλώσεις του Λοράν Φαμπιούς στα τέλη Φεβρουαρίου επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι για εμάς ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να περιληφθεί σε αυτό το πλαίσιο [διαπραγμάτευσης» για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η ρωσική διπλωματία, εν τω μεταξύ, προσκάλεσε τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα στη Μόσχα για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τη συμμετοχή ορισμένων στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης κι εκπροσώπων της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, τον Ιανουάριο, αποφεύχθηκε ηθελημένα από τις σημαντικότερες πολιτικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ενώ δεν συμμετείχε κανένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ ανέφερε ότι η Μόσχα έστειλε προσκλήσεις στον Ντε Μιστούρα και «σε ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και παρατάξεων της [συριακής] αντιπολίτευσης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι νέες συνομιλίες, οι οποίες αρχικά αναμενόταν να διεξαχθούν περίπου έναν μήνα μετά τον πρώτο γύρο, προγραμματίζεται τώρα να γίνουν στις αρχές του Απριλίου. «Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου» διευκρίνισε ο Γκατίλοφ.

Η Μόσχα αποτελεί έναν από τους κυριότερους υποστηρικτές του Άσαντ σε διεθνές επίπεδο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου