ΔΙΕΘΝΗ

«Αδύνατη αποστολή» η αλλαγή Συνθηκών της ΕΕ διαμηνύει Τουσκ σε Κάμερον

αδύνατη-αποστολή-η-αλλαγή-συνθηκών-616024

«Αδύνατη αποστολή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στον Guardian, το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να προωθήσει αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της χώρας με την Ένωση με κεντρικό άξονα το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Η διαίσθησή μου μού λέει ότι η τροποποίηση των Συνθηκών είναι σχεδόν αδύνατη αποστολή σήμερα γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα ορθολογισμού, επιτυχημένου επιχειρήματος» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στη βρετανική εφημερίδα.

«Χρειαζόμαστε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών- μελών, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα 28 εθνικά Κοινοβούλια στη διαδικασία της επικύρωσης. Είναι πολύ λίγο να πούμε ότι πρόκειται για το κουτί της Πανδώρας» τόνισε.

Ο Τουσκ είπε ότι θα ήθελε να βοηθήσει τον Κάμερον να επιτύχει μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται να γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι θέλει να αξιολογήσει η Βρετανία, αν όντως απαιτείται αλλαγή στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Όπως είπε, άλλες χώρες μέλη δεν θέλουν να συζητήσουν για αλλαγή στις Συνθήκες.

«Χρειαζόμαστε […] μία καλή λύση για τον Κάμερον και τη Μεγάλη Βρετανία υπό τον ισχύοντα νόμο. Χρειαζόμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη. Κι αισθάνομαι -αλλά δεν είναι ο ρόλος μου να αποφασίσω γι’ αυτό- αλλά αισθάνομαι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται την Ευρώπη» ανέφερε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της ή μη στο μπλοκ που έχει υποσχεθεί να διεξάγει μέχρι το τέλος του 2017 σε περίπτωση που επανεκλεγεί τον Μάιο.

Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι η αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι απαραίτητη για την προσαρμογή των κανονισμών σε τομείς όπως η μετανάστευση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου