ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις επιθέσεις τζιχαντιστών με αέριο χλωρίου καταγγέλλουν οι Κούρδοι

τρεις-επιθέσεις-τζιχαντιστών-με-αέρι-616035

Ανώτατος αξιωματικός του κουρδικού στρατού δήλωσε τη Δευτέρα ότι διαθέτει αποδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις χρησιμοποιώντας αέριο χλωρίου ως χημικό όπλο εναντίον των δυνάμεων των πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ.

Ο στρατηγός Αζίζ Ουάισι κατήγγειλε ότι οι στρατιώτες του εκτέθηκαν στη χημική ουσία.

Κατά τον ίδιο, οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν αέριο χλωρίου στην επίθεση που πραγματοποίησαν το Δεκέμβριο εναντίον της πόλης Σίντζαρ και σε άλλες δύο επιθέσεις τον Ιανουάριο σε περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Μοσούλης, περιλαμβανομένης επίθεσης την 23η Ιανουαρίου.

Στην επίθεση της 23ης Ιανουαρίου είχε αναφερθεί προ ημερών και η ημιαυτόνομη ιρακινή Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της κουρδικής περιφέρειας ανέφερε σε δήλωσή του πως από εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων εδάφους και ρουχισμού από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, διαπιστώθηκε πως «τα δείγματα περιείχαν επίπεδα χλωρίου που δείχνουν πως η ουσία χρησιμοποιήθηκε σε μορφή όπλου».

Το χλώριο είναι απαγορευμένος ασφυξιογόνος παράγοντας, η χρήση του οποίου ως χημικού όπλου χρονολογείται από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει απαγορευθεί από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997.

Η κατηγορία που διατυπώνουν οι Κούρδοι δεν είναι δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου