ΔΙΕΘΝΗ

Ξεσηκώθηκαν γιατροί και νοσηλευτές κατά της κυβέρνησης Ολάντ

ξεσηκώθηκαν-γιατροί-και-νοσηλευτές-κ-617273

Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες διαδήλωσαν στο Παρίσι εναντίον ενός νομοσχεδίου για την υγεία, το οποίο καταγγέλλουν ότι θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα βλάψει τις δομές. Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ αντιτείνει ότι το νομοσχέδιο είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην υγεία.

Δύο ημέρες πριν αρχίσει να συζητείται το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση, γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές και φοιτητές σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση του κλάδου της υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «αυτός ο νόμος βλάπτει την υγεία», ή «οι γιατροί αλυσοδένονται, λένε ψέματα στον κόσμο».

Ο νόμος εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ολάντ να πείσει τους εταίρους ότι εννοεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Η οργή των επαγγελματιών του κλάδου για τον νέο νόμο επικεντρώνεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να καταστήσει δωρεάν τις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και οι γιατροί να πληρώνονται κατόπιν, από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρακτική στη Γαλλία είναι ότι οι επισκέψεις σε γιατρούς πληρώνονται 23 ευρώ και οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία κατόπιν, κάτι που η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι εμποδίζει ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να επισκέπτονται τους γιατρούς.

Η πλειονότητα των Γάλλων στηρίζει το νομοσχέδιο

Οι επαγγελματίες της υγείας, ωστόσο, λένε ότι η μεταρρύθμιση θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας τους και θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνονται με καθυστέρηση για τις υπηρεσίες τους.

Επίσης, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δίνει υπερβολικά μεγάλη δύναμη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και σηματοδοτεί μια χαμένη ευκαιρία για να γίνει μια βαθύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας της Γαλλίας.

«Οι γιατροί τασσόμαστε εναντίον αυτού του νόμου, ο οποίος έχει ιδεολογικά κίνητρα και καταρτίστηκε χωρίς να υπάρξει διαβούλευση μαζί μας» είπε ο χειρουργός Κλοντ Ρενιέ, ο οποίος συμμετείχε σε μια πορεία εναντίον του νομοσχεδίου στο Παρίσι.

«Θέλουμε να ασκούμε την ιατρική, όχι απλώς να συμπληρώνουμε χαρτιά», πρόσθεσε ο Λοράνς Πικέ, ένας παθολόγος.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων, ακολουθεί τη μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση πέρασε με διάταγμα, για το άνοιγμα των νομικών επαγγελμάτων και την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων.

Το νομοσχέδιο για εκείνο το θέμα είχε επίσης πυροδοτήσει διαδηλώσεις από συμβολαιογράφους, δικαστικούς υπαλλήλους και άλλους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου