ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτες διερυμένες εξουσίες δίνει το Κοινοβούλιο στον Μαδούρο

έκτακτες-διερυμένες-εξουσίες-δίνει-τ-617332

Το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το αίτημα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να του δοθεί προσωρινά άμεση νομοθετική εξουσία μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει πως προσπαθεί να διευρύνει την ισχύ του εν όψει των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του χρόνου.

Η ισχύς των έκτακτων προεδρικών εξουσιών θα εκπνεύσει τον Ιανουάριο.

Ο Μαδούρο είχε υποβάλει στο Κοινοβούλιο την πρότασή του για τον «αντι-ιμπερλιαστικό νόμο», όπως έχει ονομαστεί. Ο νόμος για προσωρινή διεύρυνση των προεδρικών αρμοδιοτήτων είχε παρουσιάστει ως απάντηση στην πρόσφατη ενίσχυση της πίεσης από την Ουάσινγκτον.

Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, στο οποίο πλειοψηφούν οι βουλευτές του προεδρικού στρατοπέδου, έγινε με ανάταση της χειρός. Υποστηρικτές του Μαδούρο είχαν βγει τις προηγούμενες ημέρες στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του νόμου και με συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το Καράκας έχει ανακαλέσει τον πρέσβη του στην Ουάσινγκτον και το Σαββατοκύριακο είχε ξεκινήσει εκτενείς στρατιωτικές ασκήσεις, κατά τις δέκα ημέρες των οποίων προβλέπεται να κινητοποιηθούν περίπου 100.000 στρατιώτες και έφεδροι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου