ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και καταστροφές μετά τον κυκλώνα Παμ στα νησιά Βανουάτου

νεκροί-και-καταστροφές-μετά-τον-κυκλώ-617341

Για εικόνες απόλυτης καταστροφής, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Παμ, κάνουν λόγο οι διασώστες που μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές στο νησιωτικό σύμπλεγμα Βανουάτου. Κτήρια ισοπεδώθηκαν, ενώ δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί.

Επισήμως οι νεκροί είναι οκτώ, όμως εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί, δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής.

Οι αρχές κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να έρθουν σε επαφή με κατοίκους των νησιών που βίωσαν τη χειρότερη δύνη των ανέμων του κυκλώνα, που έπνεαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα.

Το νησί Τάνα, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Πορτ Βίλα, βίωσε την πλήρη ισχύ του κυκλώνα, ο οποίος κατατάσσεται στην κατηγορία 5. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ολική καταστροφή.

«Αυτό που αντίκρισαν ήταν συντρίμμια παντού» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Ζηλανδίας η Ορέλια Μπάλπε, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, επικαλούμενη δηλώσεις ενός πιλότου που κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για δύο νεκρούς στο νησί, ωστόσο ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Η Μπάλπε δήλωσε ότι η κεντρική πόλη του νησιού, Ερομάνγκο, φαίνεται να έχει «ισοπεδωθεί»

Στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα, περίπου τα τρία τέταρτα των κτηρίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές. «Μοιάζει ακριβώς σαν να έχει πέσει βόμβα στο κέντρο της πόλης» δήλωσε η Άλις Κλέμεντς της UNICEF. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης.

Στρατιωτικές πτήσεις από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία μετέφεραν νερό, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής και προσωρινά καταλύματα για τους περίπου 10.000 ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη στο κεντρικό νησί της χώρας.

Οι εμπορικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τη Δευτέρα προκειμένου να καταφθάσει περαιτέρω βοήθεια και να έχουν τη δυνατότητα τουρίστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου