ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνει το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΙΚΕΑ στη Ρωσία

κλείνει-το-ηλεκτρονικό-κατάστημα-της-618312

Την απόφαση να κλείσει το ηλεκτρονικό περιοδικό-κατάστημα στη Ρωσία ανακοίνωσε η IKEA, με το σκεπτικό ότι ίσως παραβιάζει τον νόμο περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας».

Σε ανακοίνωσή της η πολυεθνική εταιρεία αναφέρει ότι κάποιες ενότητες του διαδικτυακού καταστήματος θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προωθούν τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

«Η εταιρεία λαμβάνει υπόψη τη νομοθεσία στις χώρες που δραστηριοποιείται. Ως εκ τούτου, και για να μην υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας, αποφασίσαμε να κλείσουμε το ηλεκτρονικό περιοδικό στη Ρωσία» σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας, τονίζοντας ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα -που λειτουργεί σε 25 χώρες- «παρουσιάζει διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων στο σπίτι τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας και θρησκείας».

«Το περιοδικό αντικατοπτρίζει τις αξίες της εταιρείας, όπως είναι τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες για όλους» υπογραμμίζεται.

Πάντως, το γραφείο δημοσίων σχέσεων της ΙΚΕΑ στη Ρωσία διευκρίνισε ότι δεν έχει δεχθεί από τις αρχές παράπονα για παραβίαση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το BBC, ρώσοι αξιωματούχοι δεν σχολίασαν την ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο νόμος σχετικά με την «προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας» ψηφίστηκε από τη Δούμα το 2013, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από δυτικές κυβερνήσεις.

Οι διατάξεις του καθιστούν κακούργημα, που επισύρει ακόμα και φυλάκιση τριών ετών, κάθε πράξη «προπαγάνδας υπέρ μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Επίσης, προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ρουβλίων για όσα φυσικά πρόσωπα ενημερώνουν για την ομοφυλοφιλία ανηλίκους κάτω των 18 ετών και σημαντικά μεγαλύτερα πρόστιμα για επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου