ΔΙΕΘΝΗ

Σταδιακή αποκλιμάκωση στα ανατολικά βλέπει ο πρόεδρος της Ουκρανίας

σταδιακή-αποκλιμάκωση-στα-ανατολικά-618755

Την εκτίμηση ότι στα ανατολικά υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας του.

«Μπορώ να σας πως ότι το γεγονός ότι δεν έχουμε θρηνήσει απώλειες μεταξύ των στρατιωτών εδώ και πολλές ημέρες, ότι έχουν σωθεί οι ζωές των ηρώων μας, είναι μια σαφής ένδειξη της σταδιακής αποκλιμάκωσης» είπε ο Ποροσένκο.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της «ομάδας Βίζεγκραντ» σημείωσαν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι ιδανική, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι «καλύτερη από ό,τι πριν το Μινσκ».

«Η κατάσταση στην Ουκρανία, όσον αφορά την τήρηση της εκεχειρίας, δεν είναι ιδανική, όμως είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν καταλήξουμε στις συμφωνίες του Μινσκ» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε ότι ακόμη δεν θεωρείται επαρκής η πρόοδος που έχει γίνει ώστε «να μπορούμε να μιλάμε για άρση των κυρώσεων».

Στην κοινή διακήρυξή τους, οι εκπρόσωποι των 12 χωρών (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Σουηδία) υπογράμμισαν ότι η πολιτική λύση για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται «στο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας εντός των αναγνωρισμένων διεθνών συνόρων της».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου