ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ θέμα μεγάλη παναφρικανικής διάσκεψης

η-αντιμετώπιση-της-μπόκο-χαράμ-θέμα-με-684139

Μια «κρίσιμη» διάσκεψη για την ανάπτυξη μιας αφρικανικής δύναμης 7.500 στρατιωτών εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε την Πέμπτη στο Γιαουντέ με τη συμμετοχή δεκάδων Αφρικανών και Δυτικών ειδικών.

Οι εργασίες της διάσκεψης αναμένεται να διαρκέσουν τρεις ημέρες και «αποτελούν ένα κρίσιμο, αποφασιστικό και καθοριστικό στάδιο στον πόλεμο τον οποίο η διεθνής κοινότητα έχει αποφασίσει να εντείνει ενάντια στη Μπόκο Χαράμ», δήλωσε ο Καμερουνέζος υπουργός Άμυνας Έντγκαρ Άλεν Μέμπε Νγκο.

Στη διάσκεψη αυτή συμμετέχουν «ειδικοί (Αφρικανοί και Δυτικοί από περίπου 60 χώρες) οι οποίοι έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί επιχειρησιακή η πολυμερής δύναμη της Επιτροπής της Λεκάνης της Λίμνης του Τσαντ», υπογράμμισε ο Μέμπε Νγκο, που προΐσταται της έναρξης των εργασιών.

Στόχος είναι κυρίως να οριστικοποιηθούν «οι στρατηγικές μάχης εναντίον της σέκτας της Μπόκο Χαράμ» στην περιοχή της λεκάνης της λίμνης του Τσαντ, όπου θα αναπτυχθούν 7.500 στρατιώτες, διευκρίνισε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης της δύναμης αυτής, ο καμερουνέζος υπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δώσει «σαφείς ημερομηνίες».

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Καμερούν, τα συμπεράσματα της διάσκεψης στο Γιαουντέ θα συζητηθούν στην Αφρικανική Ένωση, η οποία στη συνέχεια αναμένεται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείς του ΟΗΕ προκειμένου αυτό «να εξετάσει τη δύναμη, τη νομιμότητα και τη διεθνή νομιμοποίηση καθώς και τους απαραίτητους πόρους για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στο πεδίο».

Η Αφρικανική Ένωση είχε ζητήσει στις 30 και 31 Ιανουαρίου από τις χώρες της ηπείρου να κινητοποιηθούν εναντίον των Νιγηριανών ισλαμιστών στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της στην Αντίς Αμπέμπα, όπου ζήτησε και τη δημιουργία μιας περιφερειακής δύναμης 7.500 στρατιωτών.

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ και του Καμερούν έχουν ήδη εμπλακεί σε αιματηρές μάχες εναντίον της Μπόκο Χαράμ τόσο στη Νιγηρία όσο και στο Καμερούν. Ο Νίγηρας αναμένεται επίσης να στείλει σύντομα στρατεύματα στη Νιγηρία.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, που επεκτείνει εδώ και μήνες τις επιχειρήσεις της στη βορειοανατολική Νιγηρία, απειλούν ολοένα και περισσότερο την περιφερειακή ισορροπία και έχουν φτάσει στα σύνορα του Καμερούν, του Νίγηρα και του Τσαντ.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, η οποία επιθυμεί την επικράτηση μιας ακραίας εκδοχής του ισλάμ και συνδέεται με τις ιδέες της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και έχει εκτοπίσει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στη Νιγηρία από το 2009.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου