ΔΙΕΘΝΗ

Σε επίπεδο ρεκόρ το 2014 τα κρούσματα αντισημιτισμού στη Βρετανία

σε-επίπεδο-ρεκόρ-το-2014-τα-κρούσματα-αντι-684367

Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός των αντισημιτικών κρουσμάτων στη Βρετανία το 2014, υπερδιπλάσιος σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εβραϊκή ένωση Community Security Trust.

Τα στοιχεία, τα οποία η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικά», δίνονται στη δημοσιότητα εν μέσω των αυξανόμενων φόβων ανάμεσα στους περίπου 260.000 Εβραίους της Βρετανίας έπειτα από την αιματηρή επίθεση ένοπλων ισλαμιστών σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ του Παρισιού τον περασμένο μήνα.

Η ένωση Community Security Trust, η οποία παρέχει συμβουλές ασφαλείας στους Εβραίους της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 1.168 αντισημιτικά περιστατικά, αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ επιθέσεων που είχε καταγραφεί το 2009.

Η CST, η οποία ξεκίνησε να καταγράφει τα αντισημιτικά κρούσματα το 1984, ανακοίνωσε ότι ο σημαντικότερος λόγος για την αύξηση είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι τα περιστατικά σημείωναν έτσι κι αλλιώς άνοδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, το ένα τέταρτο των Εβραίων της Βρετανίας έχουν σκεφτεί να εγκαταλείψουν τη χώρα την τελευταία διετία και πάνω από τους μισούς αισθάνονται ότι δεν έχουν μακροπρόθεσμα μέλλον στην Ευρώπη.

Μία άλλη δημοσκόπηση εξάλλου διαπίστωσε ότι οι αντισημιτικές απόψεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο ευρύ κοινωνικό σύνολο με το 45% των Βρετανών να συμφωνούν με τουλάχιστον μία αντισημιτική άποψη.

Η μεγαλύτερη αύξηση τέτοιων κρουσμάτων που κατέγραψε η CST εμφανίζεται στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ της βόρειας Αγγλίας. Στα περιστατικά περιλαμβάνονται 81 βίαιες επιθέσεις περιλαμβανομένης μίας ακραίας περίπτωσης όπου το θύμα δέχτηκε επίθεση με ποτήρι και μπαστούνι του μπέιζμπολ.

Η αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες σε συναγωγές και άλλες εβραϊκές εγκαταστάσεις ανά τη Βρετανία έπειτα από την επίθεση στο Παρίσι, ενώ ο ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το επίπεδο απειλής προς την εβραϊκή κοινότητα της χώρας έχει αυξηθεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου