ΔΙΕΘΝΗ

Επικρίσεις στο Fox για την μετάδοση του φρικτού βίντεο της ISIS

επικρίσεις-στο-fox-για-την-μετάδοση-του-φ-684842

Ασύλληπτη ήταν η βαρβαρότητα των τζιχαντιστών, που πυρπόλησαν ζωντανό τον ιορδανό πιλότο μετά από το θρίλερ της ομηρίας του, και ακόμη πιο ασύλληπτη ήταν η μαγνητοσκόπηση της εκτέλεσης και η δημοσιοποίηση του βίντεο.

Το κανάλι Fox ήταν το μόνο στις ΗΠΑ, και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο, που μετέδωσε το βίντεο και το ανήρτησε στον ιστότοπό του, προκαλώντας αντιδράσεις: Συνέβαλε στην ενημέρωση, όπως λέει υπερασπιζόμενο την απόφασή του, ή συνέβαλε στην «αιματηρή επικοινωνιακή εκστρατεία» της ISIS;

«Οι εικόνες αυτές είναι σκληρές, είναι ωμές και συγκλονιστικές. Ορισμένοι από εσάς σίγουρα θα στρέψετε αλλού το βλέμμα σας» προειδοποίησε ο παρουσιαστής του δικτύου Μπρετ Μπάϊερ προτού δείξει ένα καρέ από το βίντεο, όπου απεικονιζόταν ο Μάαζ αλ Κασάσμπεχ, ενώ είχε τυλιχθεί στις φλόγες εγκλωβισμένος μέσα σε ένα κλουβί.

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δείτε αυτές τις εικόνες», εξήγησε, λέγοντας πως το δίκτυο έκρινε σώφρον να δείξει το «πραγματικό πρόσωπο» της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, διάρκειας 22 λεπτών και 30 δευτερολέπτων, μεταφορτώθηκε κατόπιν στον ιστότοπο του Fox News με την επισήμανση: «προσοχή, εξαιρετικά σοκαριστικό βίντεο».

Ήταν το μοναδικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο που το έκανε: Το CNN ανέφερε στον ιστότοπό του ότι «δεν θα μεταδώσει» το βίντεο της εκτέλεσης, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

O αντιπρόεδρος του Fox News Τζον Μούντι δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας πως ελήφθη «έπειτα από βαθιά, ώριμη σκέψη». «Αποφασίσαμε να δώσουμε στους επισκέπτες του Foxnews.com τη δυνατότητα να κρίνουν ιδίοις όμασι τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους ξεπερνώντας τις όποιες θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την σοκαριστική φύση αυτού του υλικού» ανέφερε, λέγοντας πως ήταν στην επιλογή του καθενός να παρακολουθήσει ή όχι το βίντεο.

Διάφορα ΜΜΕ ανά τον κόσμο, και κυρίως στην Ευρώπη, επέκριναν την απόφαση του Fox, λέγοντας πως «αρνήθηκαν να γίνουν όργανα των τζιχαντιστών».

Ιδιαίτερη θέση έχει μάλιστα η αντίδραση από τον αραβικό Al Jazeera, τον οποίο μάλιστα το ίδιο το Fox είχε κατηγορήσει -αβάσιμα, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο- πως είχε μεταδώσει βίντεο εκτελέσεων.

Βέλη κριτικής δέχθηκε το Fox και από ιδρύματα που εξετάζουν την τρομοκρατία, λέγοντας, όπως αναφέρει ο Guardian, πως η μετάδοση του βίντεο ήταν ακριβώς αυτό που επιδίωκε η ISIS: «Ολόκληρη η αξία που έχει η τρομοκρατία είναι να χρησιμοποιείς τα ΜΜΕ για να σπείρεις τον τρόμο» υποστηρίζουν.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου