ΔΙΕΘΝΗ

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το Pegida, δηλώνει ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ

δεν-μπορούμε-να-αγνοήσουμε-το-pegida-δηλώνε-685629

Το αντιισλαμικό κίνημα Pegida, οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις του οποίου έχουν βγάλει έως και 25.000 ανθρώπους στο δρόμο στη Δρέσδη, είναι μέρος της Γερμανίας και δεν πρέπει να αγνοηθεί, δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το Pegida έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό κατεστημένο στο Βερολίνο, αν και φαίνεται να χάνει δύναμη το τελευταίο διάστημα, αφού οι περισσότεροι από τους ηγέτες του παραιτήθηκαν εξαιτίας εσωτερικών διαμαχών.

Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ δήλωσε στο περιοδικό Stern ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με τα θέματα που έχουν εγείρει το κίνημα και οι υποστηρικτές του.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αρχίσει να σκέφτονται διαφορετικά ξαφνικά […] Εξακολουθεί να τους υποκινεί ο φόβος, ο θυμός, η ανασφάλεια και μερικές φορές το μίσος για τους αλλοδαπούς» είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

Όταν ρωτήθηκε αν το Pegida είναι μέρος της Γερμανίας, ο αντικαγκελάριος απάντησε: «Προφανώς. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να είναι ακροδεξιοί ή εθνικιστές. Επίσης οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διασπείρουν ανόητες ιδέες, όπως η άποψη ότι η Γερμανία εξισλαμίζεται.»

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει τους Γερμανοί να μην επιτρέψουν να τους παραπλανήσει το Pegida και έχει επισημάνει ότι κάποια από τα στελέχη του «έχουν μίσος στην καρδιά τους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου