ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Δεύτερο κόμμα το Podemos, μπροστά από το PSOE

ισπανία-δεύτερο-κόμμα-το-podemos-μπροστά-απ-685830

Μήνα με μήνα, το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας εδραιώνει τη θέση του στα πολιτικά πράγματα της Ισπανίας, ενώ βρίσκεται πλέον μπροστά από το PSOE στην πρόθεση ψήφου. Η δημοσκόπηση Ιανουαρίου του CIS που έγινε για λογαριασμό της El Pais, δείχνει το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι στην πρώτη θέση και το Podemos στην δεύτερη.

Αναλυτικά, το PP συγκεντρώνει 27,3%, το Podemos 23,9%, το PSOE 22,2% και η Ενωμένη Αριστερά (IU) 5,2%.

Σημειώνεται ότι το Podemos κλείνει ένα χρόνο ζωής στις 17 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή στην Ισπανία δεν έχει ούτε έναν βουλευτή, ούτε έναν δήμο υπό τον έλεγχό του.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2-12 Ιανουαρίου, την περίοδο που η Ευρώπη παρακολουθούσε συγκλονισμένη τα γεγονότα στο Παρίσι και ενώ η κυβέρνηση Ραχόι αναζητούσε τη στήριξη των σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο για το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Πάντως, από την έρευνα προκύπτει ότι το Podemos έχει καταφέρει να «κλέψει» τον πολιτικό χώρο των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι διεκδικούν την επάνοδο στην εξουσία, την οποία έχασαν το 2011.

Στην αντίστοιχη έρευνα του CIS τον Οκτώβριο, το PSOE ήταν στην δεύτερη θέση με 23%, έναντι 27,5% του PP και 22,5% του Podemos.

Το πρώτο εκλογικό «ραντεβού» για τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας είναι τον Φεβρουάριο με τις εκλογές για την τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, όπου παραδοσιακά κυβερνά το PSOE.

Ακολουθούν οι τοπικές εκλογές του Μαΐου με το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας να μην κατεβαίνει αυτόνομο σε πολλές περιοχές, αλλά κυρίως σε συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να γίνουν περί τα τέλη του έτους.

Πάντως, τα στοιχεία της έρευνας του CIS δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει, κατά συνέπεια θα αναζητηθούν πολιτικές συμμαχίες.

Στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση περί «μεγάλου συνασπισμού» με τους παραδοσιακούς αντιπάλους (PSOE), ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να «εξορκίζουν» και οι δύο πλευρές.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου