ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Τέσσερις νεκροί σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους

υεμένη-τέσσερις-νεκροί-σε-επιδρομή-μη-691877

Τέσσερις άνθρωποι που πιστεύεται ότι ήταν μέλη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις φυλές της Υεμένης, σε επιδρομή ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τη δεύτερη μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου παρά το πολιτικό χάος στη χώρα αυτή.

Κάτοικοι του απομακρυσμένου χωριού αλ Σαΐντ της επαρχίας αλ Σάμπουα, στη νότια Υεμένη, είπαν πως το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα πρόσωπα που πιστεύεται ότι ανήκαν στην αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Η ΑΚΑΧ θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους βραχίονες της διεθνούς εξτρεμιστικής οργάνωσης και ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση της 7ης Ιανουαρίου εναντίον των μελών της σύνταξης της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό στο Παρίσι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Επί χρόνια, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης καταδιώκουν και εξοντώνουν μέλη της ΑΚΑΧ στις εσχατιές της χώρας—διεξάγοντας μια εκστρατεία την οποία οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει έντονα, ιδίως διότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς αμάχους.

Όμως αφού οι σιίτες αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο και το προεδρικό μέγαρο του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ίδιος και τα μέλη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν. Ο Χάντι υποστήριζε σθεναρά τις επιχειρήσεις των Αμερικανών.

Οι σιίτες Χούτι αντίθετα, οι οποίοι θέλουν τον «θάνατο της Αμερικής», και πλέον κυβερνούν de facto τη χώρα, εναντιώνονται στην εκστρατεία των ΗΠΑ.

Η προηγούμενη επιδρομή, που έγινε τη Δευτέρα -ήταν η πρώτη μετά την παραίτηση του Χάντι- στοίχισε τη ζωή σε δύο πρόσωπα που φέρονται να ανήκαν στην ΑΚΑΧ και σε έναν ανήλικο.

Συνολικά 19 επιδρομές τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη το 2014 είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 124 εξτρεμιστές και τουλάχιστον 4 άμαχοι στην Υεμένη, σύμφωνα με το New America Foundation, μια οργάνωση που διατηρεί μια βάση δεδομένων για τις επιχειρήσεις αυτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου