ΔΙΕΘΝΗ

Αργεντινή: Δεν ήταν αυτοκτονία ο θάνατος του εισαγγελέα

αργεντινή-δεν-ήταν-αυτοκτονία-ο-θάνατ-707543

Ο θάνατος του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν, που διενεργούσε την έρευνα για την επίθεση κατά του εβραϊκού ιδρύματος AMIA στο Μπουένος Άιρες το 1994, δεν ήταν αυτοκτονία, όπως αρχικά αναφέρθηκε, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες.

Ο Νίσμαν, επικεφαλής ερευνητής για την υπόθεση αυτή, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του αργά την Κυριακή με ένα πιστόλι δίπλα του.

Ο εισαγγελέας είχε κατηγορήσει τη Φερνάντες ότι προσπαθούσε να εμποδίσει την έρευνά του, ενώ αναμενόταν να παρουσιάσει στο Κογκρέσο τη Δευτέρα, λίγες ώρες αφού βρέθηκε νεκρός, στοιχεία που θα το αποδείκνυαν.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επισημαίνει ότι δύο βασικοί μάρτυρες στην υπόθεση του Νίσμαν εναντίον της προέδρου τού είχαν παρουσιαστεί ψευδώς ως πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Φερνάντες δήλωσε ότι η απάτη αυτή έθετε εν αμφιβόλω τις κατηγορίες εναντίον της και ότι αποδείκνυε ότι υπάρχει μια συνομωσία με στόχο τη δυσφήμησή της.

«Τον χρησιμοποίησαν όσο ήταν ζωντανός και μετά τον ήθελαν νεκρό», αναφέρει σε μια ανοικτή επιστολή της προς τους Αργεντινούς, προσθέτοντας ότι ο θάνατος του Νίσμαν ήταν «θλιβερός και φοβερός».

Η πρόεδρος δεν ανάφερε ποιος σκότωσε τον εισαγγελέα, ενώ δεν έχουν γίνει συλλήψεις για την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει σοκ στην Αργεντινή.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτοι θεωρίες συνομωσίες, κάποιες από τις οποίες εμφανίζουν τη Φερνάντες και την κυβέρνησή της ως υπεύθυνους για τον φόνο του Νίσμαν.

Η ίδια η πρόεδρος υπερασπίστηκε τον εαυτό της και με μια ανάρτηση στο Facebook. «Η κατηγορία του Νίσμαν όχι μόνο καταρρέει, αλλά γίνεται ένα πραγματικό πολιτικό και νομικό σκάνδαλο (…) Αυτό είναι το κλειδί. Ο εισαγγελέας Νίσμαν δεν γνώριζε ότι οι άνδρες που του παρουσιάστηκαν ως πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας στην πραγματικότητα δεν ήταν», ανέφερε.

«Οι κατάσκοποι που δεν ήταν κατάσκοποι. Τα ερωτήματα έχουν γίνει βεβαιότητα. Η αυτοκτονία που τώρα είμαι πεπεισμένη ότι δεν ήταν αυτοκτονία», συνέχισε.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου