ΔΙΕΘΝΗ

WSJ: Ελλάδα και ευρωζώνη στην ανεπίσημη ατζέντα του Νταβός

wsj-ελλάδα-και-ευρωζώνη-στην-ανεπίσημη-α-707869

Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας φέτος θα έχει, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, μία πολύ συγκεκριμένη ανεπίσημη ατζέντα: τα μαρτύρια της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Αυτές οι ημέρες θα χαρακτηριστούν από δύο δραματικά γεγονότα: τη συνάντηση του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης και τις εκλογές στην Ελλάδα, όπου το εκλογικό σώμα μπορεί να ψηφίσει ένα κόμμα, το οποίο, όπως γράφει η WSJ, «υπόσχεται να αποκηρύξει πολλές από τις πολιτικές που οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας την έβαλαν να ακολουθήσει».

Και τα δύο αυτά γεγονότα αντανακλούν μία άβολη πραγματικότητα: παρά τη φαινομενική αρμονία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην ευρωπαϊκή πολιτική, η κρίση επιμένει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από όσο θα περίμενε κανείς. Οι μεταρρυθμίσεις που ακολουθήθηκαν στην Ευρώπη, ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα προς την επιδιόρθωση του διαλυμένου τραπεζικού συστήματος, αλλά η οικονομία δεν επανήλθε ποτέ. «’Έξι χρόνια είναι μεγάλο διάστημα για να περιμένει κανείς» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. Οι συνέπειες για την ΕΚΤ ήταν μία μακρά περίοδος πολύ χαμηλού πληθωρισμού – κάτω από το 1% στην ευρωζώνη από τον Οκτώβριο του 2013. Έχοντας εξαντλήσει τις συμβατικές μεθόδους για αύξηση του πληθωρισμού στο επιθυμητό 2%, η ΕΚΤ άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο της ποσοτικής χαλάρωσης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα, ήταν πολύ υψηλή ανεργία – πάνω από 25% από τον Σεπτέμβριο του 2012. «Και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που από το πουθενά παραλίγο να κερδίσει στις εκλογές το 2012 και που αξιώνει σημαντική αλλαγή για την Ευρώπη αυτή τη φορά» γράφει η WSJ. Και προσθέτει: «Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει από το 2012 αλλά κινείται στη λογική της επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Το κεντρικό του μήνυμα είναι ότι οι πολιτικές της λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές της και εφάρμοσαν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, δεν λειτούργησαν και πρέπει να απορριφθούν». Σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Γκάλο της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας στο Λονδίνο, μία ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε «περισσότερα κίνητρα για τα κόμματα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να διεξάγουν προεκλογικές εκστρατείες από αυτή τη σκοπιά. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη».

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου