ΔΙΕΘΝΗ

Βαλς σε Σαρκοζί: Πρέπει να είμαστε μεγάλοι, όχι μικροί

βαλς-σε-σαρκοζί-πρέπει-να-είμαστε-μεγά-708028

Την απάντησή του στον Νικολά Σαρκοζί έδωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στις επικρίσεις του πρώτου για τον όρο «απαρτχάιντ» που χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στην περιθωριοποίηση των μεταναστών στη Γαλλία.

Σε τέτοιες στιγμές, όλος ο κόσμος θα περίμενε από τους υπεύθυνους πολιτικούς, αυτούς που κυβερνούν σήμερα και αυτούς που κυβέρνησαν χθες, να είναι μεγάλοι και όχι μικροί και να στέκονται στο ύψος των απαιτήσεων των Γάλλων, είπε ο Βαλς.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι θέλει να διαλύσει το ενωτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρκοζί δήλωσε «απογοητευμένος» από την αναφορά του Βαλς σε «εθνικό και κοινωνικό απαρτχάιντ» στα προάστια των γαλλικών πόλεων.

Ο γάλλος πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε ότι εκλεγόταν σε ένα προάστιο, το Εβρί, στο νότιο Παρίσι, επί σειρά ετών, επανέλαβε τον όρο «απαρτχάιντ».

«Δεν έχουν σημασία οι λέξεις, χρησιμοποιώ τις ίδιες εδώ και 10 χρόνια, διότι περιγράφουν την πραγματικότητα» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Το λάθος είναι να μην έχεις το θάρρος να αναφέρεσαι με το όνομά τους στις καταστάσεις αυτές», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Βαλς πρότεινε την εφαρμογή «μιας πληθυσμιακής πολιτικής» στα προάστια των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της «γκετοποίησης» των συνοικιών όπου διαμένουν κατά πλειονότητα μετανάστες.
«Πληθυσμιακή πολιτική, όχι μόνο στεγαστική και οικιστική πολιτική. Πληθυσμιακή πολιτική προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη γκετοποίηση, τον διαχωρισμό» επισήμανε ο Βαλς δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που διέπραξαν τζιχαντιστές στο Παρίσι.

«Δεν αντέχω, ως Δημοκράτης, να αντικρίζω αυτόν τον περιορισμό, αυτήν την υποβάθμιση που επικρατεί σε ορισμένες από τις συνοικίες αυτές […], όπου στα σχολεία δεν συναντάμε παρά μαθητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, συνήθως μονογονεϊκές, (παιδιά) που προέρχονται μόνο από οικογένειες μεταναστών, της ίδιας κουλτούρας και της ίδιας θρησκείας» υποστήριξε ο ίδιος.

«Πώς θα βγούμε από την κατάσταση αυτή;» διερωτήθηκε.

Την Τετάρτη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ο Ολάντ είπε ότι οι δάσκαλοι βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», στη μάχη για την υπεράσπιση των «δημοκρατικών αξιών» κατά του εξτρεμισμού.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου