ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου έρχεται στις ΗΠΑ αλλά ο Ομπάμα δεν το ξέρει…

ο-νετανιάχου-έρχεται-στις-ηπα-αλλά-ο-ομ-708039

Σε «πράξη εκδίκησης του Μπαράκ Ομπάμα» αποδίδουν συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού δημοσίευμα του Bloomberg για σύγκρουση μεταξύ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ως προς την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

«Χρεώνουν» στον Αμερικανό πρόεδρο τη διαρροή ως «εκδίκηση» γιατί ο Λευκός Οίκος έμαθε από τις… ειδήσεις ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσκλήθηκε και θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του (ρεπουμπλικανικού) Κογκρέσου -τον Μάρτιο τελικά αντί της 11ης Φεβρουαρίου που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Βάσει του δημοσιεύματος του Blooomberg, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ διαφωνεί με ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών πληροφορίες ως προς το όφελος που θα είχαν περαιτέρω κυρώσεις του αμερικανικού Κογκρέσου κατά του Ιράν μεσούσης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στελέχη της Μοσάντ φέρεται να έχουν προσεγγίσει αξιωματούχους του Κογκρέσου και της διακυβέρνησης Ομπάμα ασκώντας πιέσεις για μην επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν υπό το φόβο ότι μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση των συνομιλιών της Τεχεράνης με τη Δύση.

Η ρήξη είναι τόσο σοβαρή που οδήγησε την Μοσάντ να αντικρούσει τον Νετανιάχου και να προειδοποιήσει ανοιχτά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν σε αυτή τη φάση θα σημάνουν ουσιαστικά τη λήξη των διαπραγματεύσεων, κατά το Bloomberg.

Η πρόσκληση προς τον Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου ήλθε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ (Ρεπουμπλικανός, Οχάιο) χωρίς πρότερη συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο και ακριβώς την επομένη της προειδοποίησης Ομπάμα κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Ο ίδιος ο Τζον Μπένερ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε ενημερώσει στον Λευκό Οίκο για τη σχεδιαζόμενη πρόσκληση προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αλλά ούτε και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επικοινώνησε με την κυβέρνηση Ομπάμα πριν και αφότου την αποδέχθηκε.

Η πρόσκληση και ο χειρισμός της επικείμενης επίσκεψης προκάλεσαν την οργή του Λευκού Οίκου, με τον εκπρόσωπο Τζος Έρνεστ να κάνει λόγο για παραβίαση πρωτοκόλλου. «Το πρωτόκολλο θα υποδείκνυε πως ο ηγέτης μίας χώρας πρέπει να έλθει σε επαφή με τον ηγέτη μίας άλλης χώρας όταν πρόκειται να την επισκεφθεί» ανέφερε.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο εάν ο Μπαράκ Ομπάμα θα δεχθεί τον Νετανιάχου, μετά το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της ταραχώδους σχέσης τους.

Ως προς το δημοσίευμα του Bloomberg για τη ρήξη Νετανιάχου-Μοσάντ, αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης υπαινίσσονται ότι ο Ομπάμα ευθύνεται για τη διαρροή ως «αντίποινα» για το γεγονός ότι ούτε οι Ρεπουμπλικανοί, ούτε ο Νετανιάχου, ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο για την πρόσκληση και την αποδοχή της.

Ο Τζάκι Χανέγκμπι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, δήλωσε στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι η πρόσκληση που απηύθυνε το Κογκρέσο στον Νετανιάχου αποτελεί απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να μειώσουν τον Ομπάμα.

«Υπάρχει τεράστια ένταση μεταξύ του Κογκρέσου και της κυβέρνησης, και αυτό δεν είναι νέο. Το νέο Κογκρέσο εξελέγη μόλις λίγες εβδομάδες πριν. Και ο έλεγχος άλλαξε. Τώρα οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία και θα προσπαθήσουν να είναι αγκάθι στο πλευρό του Ομπάμα, ενόσω εκείνος θα τους αγνοεί και θα συνεχίσει να εφαρμόζει όσο περισσότερο μπορεί την πολιτική στην οποία πιστεύει» δήλωσε ο βουλευτής του Λικούντ.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να εμπλακούμε σε αυτά τα θέματα» ανέφερε.

Ανακοινώνοντας την Τετάρτη την πρόσκληση προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζον Μπένερ ανέφερε: «Ζητώ από τον πρωθυπουργό να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου για τη σοβαρή απειλή που αποτελούν το ακραίο Ισλάμ και το Ιράν για την ασφάλειά μας και για τον τρόπο ζωής μας».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου