ΔΙΕΘΝΗ

«Αισθάνομαι Σαρλί Κουλιμπαλί» – Η φράση που εξόργισε την Γαλλία

αισθάνομαι-σαρλί-κουλιμπαλί-η-φ-733266

Προκλητικός απέναντι στις πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκε η Γαλλία, καθώς και στην μνήμη των 17 συνολικά θυμάτων, εμφανίστηκε ο αμφιλεγόμενος κωμικός και ακτιβιστής Ντιεντονέ- ο οποίος έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για αντισημιτισμό- καθώς την Κυριακή, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Αισθάνομαι Σαρλί Κουλιμπαλί». Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε σήμερα έρευνα εναντίον του κωμικού για υπεράσπιση της τρομοκρατίας.

«Μάθετε ότι σήμερα το βράδυ σε ό,τι με αφορά αισθάνομαι Σαρλί Κουλιμπαλί», έγραψε ο 48χρονος Ντιεντονέ παραφράζοντας το σύνθημα «Είμαι Σαρλί» (Je suis Charlie), το οποίο χρησιμοποιείται σε ένδειξη υποστήριξης στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» όπου σημειώθηκε η επίθεση των δυο τζιχαντιστών στις 7 Ιανουαρίου, με 12 θύματα.

Ο κωμικός συνδύασε το σύνθημα με το όνομα του τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος σκότωσε μια αστυνομικό στο Μονρούζ την Πέμπτη, καθώς και τέσσερις Εβραίους την Παρασκευή, κατά την ομηρία σε εβραϊκό σουπερμάρκετ.

Στη διαδικτυακό του κείμενο, το οποίο αργότερα κατέβασε, ο 48χρονος δήλωσε ότι συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι κατά της τρομοκρατίας και για να τιμηθούν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Στη συνέχεια όμως προχώρησε σε ανατριχιαστικό σχόλιο-προσβολή στην μνήμη των θυμάτων, χαρακτηρίζοντάς την πορεία «μαγική στιγμή που μπορεί να συγκριθεί με τη Μεγάλη Έκρηξη (Bing Bang)».

«Ελήφθη απόφαση (να ξεκινήσει έρευνα) ήδη από σήμερα το πρωί», επεσήμανε η εισαγγελία του Παρισιού.

Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε χαρακτηρίσει «όνειδος» το κείμενο που δημοσίευσε ο Ντιεντονέ, ο οποίος με την σειρά του, αποφάσισε να στείλει στο υπουργείο «συμφιλιωτική» επιστολή.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου