ΔΙΕΘΝΗ

Charlie Hebdο: «Φυσικά και θα έχουμε σκίτσα του Μωάμεθ στο νέο μας φύλλο»

charlie-hebdο-φυσικά-και-θα-έχουμε-σκίτσα-του-μω-733289

Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές της και φιλοξενούμενη από τους συναδέλφους της στην Liberation, η γαλλικη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» που την περασμένη βδομάδα έχασε 10 παιδιά της από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, κυκλοφορεί εκ νέου και αρνείται να ενδώσει στο φόβο, ανακοινώνοντας ότι στο νέο φύλλο της Τετάρτης- το πρώτο μετά το μακελειό- θα υπάρχουν σκίτσα του Μωάμεθ, μια τακτική της που έγινε άλλωστε και η αφορμή για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση.

«Δεν θα υποχωρήσουμε». Το σύνθημα «Je suis Charlie» («είμαι Charlie») για την ελευθερία του λόγου «συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα στην βλασφημία» υποστηρίζει δικηγόρος της σατιρικής εφημερίδας που θρηνεί, αλλά αρνείται να το βάλει κάτω.

Το φύλλο το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτή την Τετάρτη, θα έχει τιράζ 1.000.000 (αντί 60.000), θα είναι μεταφρασμένο σε 16 γλώσσες και «προφανώς» όπως λέει η οικογένεια της Charlie, θα περιλαμβάνει και σκίτσα του Μωάμεθ. Το πρωτοσέλιδο θα αποφασιστεί απόψε.

«Δεν θέλαμε να βγάλουμε ένα φύλλο-νεκρολογία. Δεν θέλαμε να μεμψιμοιρούμε», τονίζει ο διευθυντής σύνταξης, Ζεράρ Μπιάρ.

Τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ ήταν άλλωστε αυτά που μετέτρεψαν την «Charlie Hebdo» σε στόχο για τους τζιχαντιστές.

Τον Νοέμβριο του 2011, στα γραφεία της είχε σημειωθεί επίθεση με μολότοφ, μετά τη δημοσίευση στο πρωτοσέλιδο, σατιρικού σκίτσου του Προφήτη, οποίος εμφανιζόταν να λέει «100 μαστιγώματα αν δεν πεθάνετε από τα γέλια». Για την συγκεκριμένη έκδοση η εφημερίδα είχε μάλιστα αλλάξει το όνομά της από «Charlie Hebdo» σε «Charia (σαρία) Hebdo».

Το 2012 η εφημερίδα επανήλθε με νέα σειρά σατιρικών σκίτσων για το Ισλάμ, πυροδοτώντας κύμα αντιδράσεων.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου