ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερα αεροπορικά δυστυχήματα, αλλά περισσότεροι νεκροί το 2014

λιγότερα-αεροπορικά-δυστυχήματα-αλλ-743688

Η χρονιά τελειώνει με άλλη μία αεροπορική τραγωδία – και ένα παράδοξο: το 2014 είχαμε λιγότερα δυστυχήματα, αλλά με περισσότερους νεκρούς.

Η έρευνα για την πτήση QZ8501 της ινδονησιακής AirAsia τελείωσε για δεύτερη μέρα σήμερα, με έναν ανώτερο αξιωματούχο να λέει ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στην θάλασσα της Ιάβας, παρασύροντας στον θάνατο 162 ανθρώπους.
Μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών εφέτος τον Ιούλιο έπεσαν τρία επιβατικά αεροπλάνα, στα μέσα της πτήσης, παρασύροντας στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους.

Το πρώτο δυστύχημα συνέβη την Πέμπτη 17 Ιουλίου, όταν η πτήση MH17 της Malaysia Airlines έπεσε από τον ουρανό πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, χτυπημένη από έναν πύραυλο. Επτά ημέρες αργότερα, ένα αεροπλάνο συνετρίβη στην Ταϊβάν και την όγδοη ημέρα άλλη μία πτήση έπεσε καθ’ οδόν προς την Αλγερία από την Μπουρκίνα Φάσο. Συνολικά, 462 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Δεν είναι περίεργο που πολύς κόσμος άρχισε να αναρωτιέται αν τα ταξίδια με το αεροπλάνο είναι τόσο ασφαλή όσο συνήθως λέγεται.

Αλλά ο Χάρο Ράντερ, διευθυντής του Δικτύου Ασφάλειας της Αεροπορίας, το οποίο καταγράφει τα αεροπορικά δυστυχήματα, λέει ότι τέτοιες συμπτώσεις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Αναλύοντας τον αριθμό και την συχνότητα των θανατηφόρων πτώσεων αεροσκαφών με άνω των 14 επιβατών από το 1990, βρίσκει 45 ημερομηνίες όταν υπήρξαν δύο ή περισσότερες συντριβές (εξαιρουμένων των συγκρούσεων).

Υπολογίζει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 συνετρίβησαν κατά μέσο όρο δύο αεροπλάνα ανά ένα εκατομμύριο πτήσεις.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ο αριθμός των νεκρών. Πρέπει να πάμε πίσω στο 2005, για να βρούμε ένα πιο θανατηφόρο έτος από το 2014. Η εξαφάνιση αρκετών αεροσκαφών αύξησε εντυπωσιακά αυτά τα στατιστικά στοιχεία, ενώ το 2013 ήταν ο λιγότερο θανατηφόρος χρόνος από την έναρξη των εμπορικών πτήσεων.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines τον Μάρτιο, η καταστροφή της πτήσης MH17 της ίδιας εταιρείας πάνω από την Ουκρανία και η συντριβή της πτήσης AH5017 της AirAlgeria, τον Ιούλιο προκάλεσαν 653 νεκρούς, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των θανάτων από συντριβές αεροπλάνων φέτος.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου