ΔΙΕΘΝΗ

Μαρτυρίες από το Norman Atlantic: Φαινόταν σαν τον Τιτανικό

μαρτυρίες-από-το-norman-atlantic-φαινόταν-σαν-τον-τ-744034

Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν περιγράφουν οι επιβάτες του Norman Atlantic, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από 24 ώρες η επιχείρηση διάσωσης.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 329 άτομα, σε σύνολο 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα), και στο πλοίο παραμένουν 149 άνθρωποι.

«Είδα τέσσερις νεκρούς, με τα μάτια μου, είμαι σίγουρος, ήταν μπροστά μου» είπε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης τούρκος επιβάτης που διασώθηκε. Προς το παρόν, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τις ελληνικές ούτε από τις ιταλικές αρχές.

«Φαινόταν σαν τον Τιτανικό» είπαν δύο έφηβες αδελφές από την Ελλάδα που διασώθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στο Πρίντιζι, όπως και πολλοί ακόμη επιβάτες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε κατάσταση σοκ.

Το χάος που επικρατούσε μέσα στο πλοίο περιγράφει η Θεοδώρα Δούλη, σύζυγος του 67χρονου επιβάτη, Γιώργου Δούλη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Norman Atlantic.

O άτυχος 67χρονος και η σύζυγός του στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο διαφυγής από το φλεγόμενο πλοίο και ενώ επιχειρούσαν να μπουν στη σωστική λέμβο, εγκλωβίστηκαν στη γλίστρα και παγιδεύτηκαν. Οι διασώστες προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν, η γυναίκα διασώθηκε, αλλά ο άνδρας δεν τα κατάφερε.

Η κ.Δούλη μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι η ίδια αντελήφθη πρώτη ότι κάτι δεν πάει καλά, από την μυρωδιά που γέμισε την καμπίνα όπου βρισκόταν, μαζί με τον σύζυγό της.

«Ήταν μια καταστροφή. Ο κόσμος δεν ήξερε που να πάει» είπε η κ. Δούλη. «Ο άντρας μου κοιμόταν, εγώ μύρισα τη φωτιά».

Τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος και η Θεοδώρα Δούλη βρίσκονταν στην Ελλάδα για διακοπές, σύμφωνα με την ανιψιά τους. «Οι θείοι μου είχαν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές και επέστρεφαν στη Ζυρίχη για να κάνουν Πρωτοχρονιά με τα παιδιά τους. Η θεία μου ήταν πολύ χαρούμενη που ήρθε στην Ελλάδα για να είναι με τους συγγενείς της. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να επικοινωνήσουμε μαζί της» δήλωσε η ανιψιά τους.

«Ήμασταν έξω στο κατάστρωμα, αγκαλιασμένοι ο ένας με τον άλλο για να μπορέσουμε να κρατηθούμε ζωντανοί. Αν δεν πνιγόμασταν, θα πεθαίναμε από το κρύο» δήλωσε έλληνας ταξιδιώτης.

«Το πλοίο έχει πάρει κλίση, είμαστε σε κίνδυνο, θα καούμε σαν τα ποντίκια, δεν ξέρω πως να σωθούμε» έλεγε το βράδυ της Δευτέρας έλληνας επιβάτης, απευθύνοντας έκκληση στα σωστικά συνεργεία να επισπεύσουν τις ενέργειές τους.

Στιγμές αγωνίες ζουν και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος του Norman Atlantic.

«Ανυπομονούμε να αγκαλιάσουμε τον πατέρα μου» λέει η κόρη του 62χρονου καπετάνιου, Αγκρίλιο Τζιακομάτσι. «Είναι πολύ δύσκολες στιγμές για την οικογένειά μας, αλλά είμαι σίγουρη ότι ο πατέρας μου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασώσει το πλήρωμα και τους επιβάτες» είπε στο ιταλικό πρακτορείο Ansa η κόρη του, Τζούλια.

«Ο πατέρας μου είναι καπετάνιος με πολύχρονη εμπειρία. Μίλησα μαζί του το βράδυ πριν τη φωτιά και ήταν πολύ ήρεμος» τόνισε η κόρη του, η οποία πληροφορήθηκε από τις ειδήσεις για την πυρκαγιά στο πλοίο. «Μόλις το μάθαμε προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του αρκετές φορές αλλά δεν υπάρχει σήμα».

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου