ΔΙΕΘΝΗ

Φανατικός ισλαμιστής ο ένοπλος που κρατά ομήρους σε καφετέρια στο Σίδνεϊ

φανατικός-ισλαμιστής-ο-ένοπλος-που-κρ-753787

Συναγερμός στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια: Το κτίριο είναι περικυκλωμένο, η αστυνομία βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ένοπλο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κίνητρό του.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Τα βασικά σημεία:

  • Η ομηρία ξεκίνησε στις 09:45 τοπική ώρα (00:45 ώρα Ελλάδας) σε κεντρικότατο σημείο
  • Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ομήρων, εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τους 30
  • Πέντε όμηροι ξέφυγαν, βγαίνοντας από πίσω πόρτα
  • Άγνωστο ακόμη το κίνητρο, δεν κάνει ακόμη εκτιμήσεις η αστυνομία
  • Μαύρη σημαία με τη μουσουλμανική διακήρυξη πίστης στα παράθυρα
  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τραυματίες, η αστυνομία έχειεπικοινωνήσει με τον ένοπλο

Όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν σημαία με τη μουσουλμανική δήλωση πίστης στα αραβικά στα τζάμια της καφετέριας, ενισχύοντας τους φόβους πως ίσως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με «ισλαμιστικό άρωμα». Το Σίνδεϊ ανησυχεί τους τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο «συμπαθούντων» προς την τζιχαντιστική ISIS που μπορεί να προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες τυφλής βίας.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας αναφέρει πως ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι δεν έχει διευκρινιστεί.

To σημείο που βρίσκεται το καφέ είναι κεντρικότατο: Το περιφερειακό Κοινοβούλιο, η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας, προξενεία (ανάμεσά τους και το αμερικανικό) και κεντρικά τραπεζών βρίσκονται στα γύρω τετράγωνα.

Σε παράθυρο του καφέ είναι ορατή η μαύρη σημαία με το κείμενο στα αραβικά, το οποίο σημαίνει «Δεν υπάρχει άλλος θεός από εκτός από τον Αλλάχ και προφήτης του είναι ο Μωάμεθ».

Συνολικά πέντε άτομα (πρώτα τρεις, και στη συνέχεια άλλοι δύο) κατάφεραν να ξεφύγουν, βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Συνολικά πέντε άτομα (πρώτα τρεις, και στη συνέχεια άλλοι δύο) κατάφεραν να ξεφύγουν, βγαίνοντας τρέχοντας από το καφέ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου