ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θέλει να επιτρέψει νάρκωση «ώς το τέλος» σε ασθενείς τελικού σταδίου

η-γαλλία-θέλει-να-επιτρέψει-νάρκωση-ώ-754561

Το Παρίσι προτίθεται να περάσει διάταξη που θα επιτρέπει σε ασθενείς που έχουν ανίατες ασθένειες σε τελικό στάδιο να επιλέγουν τη νάρκωση μέχρι να έρθει το τέλος.

Η γαλλική προεδρία δεν κάνει το ύστατο βήμα ώστε να επιτρέψει την ευθανασία, αλλά η «νάρκωση μέχρι το τέλος» θεωρείται για ορισμένους σχεδόν ισοδύναμη, καθώς μπορεί να επισπεύσει το θάνατο.

Tο σχέδιο του νέου πλαισίου παρουσιάστηκε την Παρασκευή. Η βαθιά νάρκωση θα μπορεί να γίνεται σε ασθενείς με ισχυρό κοκτέιλ που θα τους βυθίζει σε μόνιμο «ύπνο».

Ο θάνατος επέρχεται είτε εξαιτίας των επιπλοκών της ασθένειας είτε εξαιτίας αφυδάτωσης ή μείωσης της σίτισης -και ως εκ τούτου, σημειώνει η Monde, η νάρκωση ενδέχεται να επισπεύσει το μοιραίο.

Αυτό καθιστά λεπτή τη διαχωριστική γραμμή της μεθόδου με την ευθανασία και διχάζει τους γιατρούς και την κοινή γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση, την επιλογή της βαθιάς νάρκωσης θα πρέπει να την πάρει ο ίδιος ο ασθενής.

Το ζήτημα της ευθανασίας γενικότερα έχει επιστρέψει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης στη Γαλλία εξαιτίας της υπόθεσης του ασθενούς Βινσέν Λαμπέρτ, ο οποίος βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Η σύζυγός του ζητά να του γίνει ευθανασία, αλλά οι γονείς του διαφωνούν και η υπόθεση έχει φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου