ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ψήφισαν γαλλική Γερουσία και Ιρλανδία

υπέρ-της-αναγνώρισης-της-παλαιστίνης-755623

Η γαλλική Γερουσία υπερψήφισε με μικρή πλειοψηφία απόφαση που ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης για διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά, τα μέλη της γαλλικής Γερουσίας ψήφισαν υπέρ μίας μη δεσμευτικής απόφασης που καλεί την γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Η Κάτω Βουλή υιοθέτησε ένα παρόμοιο ψήφισμα την προηγούμενη εβδομάδα, με μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Βουλευτές πολλών χωρών της Ευρώπης πιέζουν προς τη λύση των δύο κρατών, εκφράζοντας απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν παγώσει.

Τον Οκτώβριο, η Σουηδία έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη, ενώ τα Κοινοβούλια σε Ισπανία, Βρετανία και Ιρλανδία ψήφισαν μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ έχουν καταρρεύσει και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να επιδιώξουν μονομερώς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι ιρλανδοί βουλευτές ψήφισαν και αυτοί υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα, οι ιρλανδοί βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνησή τους «να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης» στη βάση των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η ψηφοφορία αυτή στη Ιρλανδία επί της πρότασης που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν και έλαβε την υποστήριξη όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου -συμπεριλαμβανομένων αυτών της κυβερνητικής συμμαχίας- έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η αναγνώριση «θα ήταν μια θετική συμβολή στη διασφάλιση μιας λύσης ύστερα από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση» διευκρινίζει η πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσάρλι Φλάναγκαν δήλωσε ότι το Δουβλίνο υποστηρίζει την αρχή μιας λύσης που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών. «Έχω δηλώσει σαφώς ότι ουδεμία επιφύλαξη έχω επί της αρχής της πρότασης για ταχεία αναγνώριση εάν, όπως πιστεύω, αυτό μπορεί να συμβάλει στη λύση της διένεξης».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου