ΔΙΕΘΝΗ

Ξηλώνονται τα οδοφράγματα του κεντρικού μπλόκου στο Χονγκ Κονγκ

ξηλώνονται-τα-οδοφράγματα-του-κεντρι-756131

Συνεργεία ξεκίνησαν να ξηλώνουν τα οδοφράγματα της κεντρικής συγκέντρωσης των διαμαρτυριών στο Χονγκ Κονγκ, εφαρμόζοντας την απόφαση των αρχών που στοχεύει να βάλει οριστικά τελεία στο κίνημα που ζητά εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο.

O αριθμός των διαδηλωτών είχε μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, και δεν έχει αναφερθεί ένταση με τους λίγους που είχαν αψηφήσει τις εντολές της αστυνομίας να αποχωρήσουν πριν το σημείο.

Οι διαδηλώσεις ζητούσαν να εκλέγεται με ανοικτές υποψηφιότητες ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ από το 2017 και μετά, αλλά το Πεκίνο δεν έκανε πίσω από την απόφασή του να περιορίζονται οι υποψηφιότητες μόνο σε όσους θα έχουν νωρίτερα πάρει τη «βούλα» της Κίνας.

Η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και το ξήλωμα της κατασκήνωσης είναι η τελευταία πράξη της διαφαινόμενης στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Reuters, να περιμένει να «ξεθυμάνουν» οι διαδηλώσεις.

Το πρωί της Πέμπτης, εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε κεντρική περιοχή του Χονγκ Κονγκ όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για τη διάλυση των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί από τους διαδηλωτές.

Πολλοί διαδηλωτές είχαν αρχίσει να μαζεύουν μαξιλάρια, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα από το εσωτερικό των σκηνών που είχαν στήσει, καθώς ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την περιοχή.

«Μερικοί από τους φίλους μου είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν εδώ μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά εγώ αποφάσισα να φύγω», δήλωσε η 20χρονη φοιτήτρια Λούσι Τανγκ. «Σίγουρα θα μου λείψει αυτό το μέρος. Είχε γίνει το σπίτι μου», είπε.

Ένα μεγάλο κίτρινο πανό το οποίο έφερε μια ομπρέλα και τις λέξεις «Θα επιστρέψουμε» είχε τοποθετηθεί στο κέντρο της εθνικής οδού όπου οι φοιτητές είχαν στρατοπεδεύσει. Σε άλλο σημείο οι διαδηλωτές είχαν αναρτήσει ένα ακόμα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Είναι μόνο η αρχή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου