ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίζω να γίνω πρωθυπουργός του Πακιστάν, λέει η Μαλάλα

ελπίζω-να-γίνω-πρωθυπουργός-του-πακισ-756436

Την ελπίδα να γίνει μία μέρα πρωθυπουργός του Πακιστάν εξέφρασε την Τετάρτη στο Οσλο η Μαλάλα Γιουσαφζάι, λίγο προτού παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε φέτος από κοινού με τον Ινδό Καϊλάς Σατιάρτι «για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση».

«Εάν μπορώ να υπηρετήσω καλύτερα την πατρίδα μου μέσω της πολιτικής και με το να γίνω πρωθυπουργός, σίγουρα θα το επιλέξω», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC η 17χρονη σήμερα Μαλάλα.

Η νεαρή Πακιστάνη, η νεότερη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού, εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της που ούτε ο πρωθυπουργός της Ινδίας ούτε του Πακιστάν παρέστησαν στην απονομή τελετής στο Οσλο.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ωστόσο και μόνο η παρουσία των δύο βραβευμένων έβγαλε εκατοντάδες πολίτες στους παγωμένους δρόμους της νορβηγικής πρωτεύουσας, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τους δουν έστω από μακριά.

Τον Οκτώβριο του 2012, η 15χρονη τότε Μαλάλα δέχθηκε επίθεση από Ταλιμπάν, επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών της χώρας της στην εκπαίδευση.

Αμέσως μετά την απονομή, η Μαλάλα δήλωσε ότι εύχεται ότι αυτό το βραβείο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα νέα κορίτσια σε όλον τον κόσμο και να τα ενθαρρύνει να πολεμήσουν για τα δικαιώματά τους.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου