ΔΙΕΘΝΗ

Luxleaks: Νέα ονόματα εταιρειών για φοροαποφυγή στο Μεγάλο Δουκάτο

luxleaks-νέα-ονόματα-εταιρειών-για-φοροαποφυ-756611

Διερύνεται ο φάκελος των Luxleaks, με άλλες 35 εταιρείες να φέρονται αξιοποιούν το ευνοϊκό «πεδίο» του Λουξεμβούργου με στόχο την φοροαποφυγή. Η υπόθεση είχε θέσει υπό πίεση μέχρι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την ευθύνη του ως πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στους μηχανισμούς φοροελάφρυνσης.

Τη νέα διαρροή με περισσότερες φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις αποκαλύπτουν την Τετάρτη Τα Νέα, σε συνεργασία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), την Guardian, τη Monde, τη Sueddeutsche Zeitung και άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Τα νέα έγγραφα συνδέονται με άλλες 35 επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η Disney και η Skype. Μεταξύ τους βρίσκονται και άλλες τρεις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, μετά την PwC: H Ernst&Young, η KPMG και η Deloitte.

Μάλιστα, μεταξύ των φορολογικών συμφωνιών, μία αφορά και τη λουξεμβουργιανή Greek Paper Manufacturing Sarl, την εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε πριν από μιάμιση δεκαετία για την εξαγορά της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

Επίσης, εμπλέκονται και άλλες θυγατρικές του ομίλου Bolton Group στον οποίο ανήκει η Greek Paper Manufacturing (GPM). Μερικές από τις πλέον γνωστές μάρκες του συγκεκριμένου ομίλου είναι οι UHU, Softex, Merito, Overlay, Rio Mare, Neutro Roberts και άλλες.

Τα Νέα απέστειλαν ερωτήματα στον όμιλο Bolton σχετικά με το αν υπήρξε φορολόγηση όσον αφορά την πώληση των μετοχών της BGI καθώς και γιατί χρησιμοποιήθηκε φορολογική συμφωνία.

Ο όμιλος δεν απάντησε. Από την πλευρά της, η λογιστική εταιρεία Ernst & Young δήλωσε στο ICIJ ότι οι υπάλληλοί της «παρέχουν ανεξάρτητες φορολογικές συμβουλές στους πελάτες σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου