ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Οι πολίτες δηλώνουν «#κουράστηκα»

μεξικό-οι-πολίτες-δηλώνουν-κουράστη-757041

Μια φράση – «Κουράστηκα» ή #Yamecanse’ – κυριαρχεί στην online συζήτηση στο Μεξικό από τότε που αποκαλύφθηκε ότι μέλη συμμορίας σκότωσαν και έκαψαν τους 43 φοιτητές, οι οποίοι ήταν αγνοούμενοι επί έξι εβδομάδες.

«Ya μου canse’», δήλωσε, απαξιωτικά, ο γενικός εισαγγελέας του Μεξικού Χεσούς Μουρίλο στην συνέντευξη Τύπου για τους αγνοούμενους φοιτητές. Η ατυχής φράση ότι «κουράστηκε» να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των φοιτητών έχει προκαλέσει λαϊκή οργή.

Μέλη του καρτέλ ναρκωτικών Guerreros Unidos ομολόγησαν ότι εκτέλεσαν τους φοιτητές, έκαψαν τα πτώματά τους, και μετά πέταξαν τα λείψανα σε ένα ποτάμι. Οι σπουδαστές φαίνεται πως παραδόθηκαν στη συμμορία από την ίδια την Αστυνομία.

Και έτσι, ένα hashtag γεννήθηκε. Μέσα σε λίγα λεπτά, χιλιάδες Μεξικάνοι άρχισαν να γράφουν ότι έχουν επίσης κουραστεί, χρησιμοποιώντας και αυτοί το hashtag #yamecanse’ για έμφαση.

«Η αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν εκπληκτική», δήλωσε η Λούρδες Χερέντια του BBC – Μεξικάνα και η ίδια – η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Λονδίνο. «Πολλοί Μεξικάνοι λένε: «κουράστηκα με αυτή την κατάσταση, ως εδώ και μη παρέκει» με την διαφθορά, την βία, τα καρτέλ των ναρκωτικών».

Σχεδόν αμέσως, μια ομάδα πολιτικών ακτιβιστών κατάλαβε ότι αυτή ήταν η «τέλεια καταιγίδα» που περίμεναν.

«Εξήντα λεπτά μετά την έκρηξη του hashtag στο Twitter, αρχίσαμε να επικοινωνούμε μέσω άμεσων μηνυμάτων και απευθύναμε έκκληση για μια διαδήλωση γύρω από το άγαλμα του Αγγέλου της Ανεξαρτησίας στην Πόλη του Μεξικού», είπε στο BBC Trending ο ακτιβιστής μπλόγκερ LoQueSigue_ (δεν θέλει να γίνει γνωστό το πραγματικό του όνομα, γιατί λέει ότι φοβάται για την ασφάλειά του). Αυτός και η ομάδα του χρησιμοποιούν το hashtag για όλα τα μηνύματά τους και έχουν δημιουργήσει το δικό τους site: yamecanse.mx.

Οι συνεχείς προσπάθειές τους έχουν κρατήσει το hashtag στην κορυφή των τάσεων στο Twitter. Η φράση έχει αναφερθεί πάνω από 4 εκατομμύρια φορές σε διάστημα ενός μήνα.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου