ΔΙΕΘΝΗ

Ανατολική Ουκρανία: Πάνω από 4.300 οι νεκροί των συγκρούσεων

ανατολική-ουκρανία-πάνω-από-4-300-οι-νεκρο-3625

Τουλάχιστον 4.317 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.921 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει εκτιναχθεί σε 466.829, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παρά την εκεχειρία 13 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση -957 από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν υπεγράφη η συμφωνία του Μινσκ που αποδεικνύεται κενό γράμμα.

Ο απολογισμός των θυμάτων στις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές συντάχθηκε από κοινού από τους παρατηρητές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επισημαίνουν ότι πρόκειται για μετριοπαθή εκτίμηση και ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Εξάλλου, η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου δεν έχει σταματήσει τη βία καθώς αυτές τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, καθημερινά υπήρξαν κατά μέσον όρο 13 νεκροί που συνολικά ανέρχονται σε 957 μέχρι σήμερα, αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Ουκρανία εξαιτίας των συγκρούσεων αυξήθηκε από 275.489 που ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου σε 466.829 στις 19 Νοεμβρίου.

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζεται να καταβάλουν μία πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση αυτής της παρατεταμένης κρίσης με ειρηνικό τρόπο και με τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Αλ Χουσέιν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι εξακολουθεί να δέχεται καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες οργανώσεις ευθύνονται για βασανισμούς, εκτελέσεις, βιασμούς, μυστικές κρατήσεις και επιβολή καταναγκαστικής εργασίας.

«Αυτές οι παραβιάσεις είναι συστηματικές και ενδεχομένως να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ανακοίνωσε η Αρμοστεία αφήνοντας την τελική αξιολόγηση για τη φύση αυτών των εγκλημάτων στα εθνικά και στα διεθνή δικαστήρια.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου