ΔΙΕΘΝΗ

Με την Ιερουσαλήμ στο κόκκινο, εγκρίνεται ανέγερση σπιτιών εποίκων

με-την-ιερουσαλήμ-στο-κόκκινο-εγκρίνε-4438

Το πράσινο φως έδωσαν οι ισραηλινές αρχές στην ανέγερση 78 σπιτιών σε κοινότητες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το κλίμα στην πόλη είναι οξυμένο με νωπή ακόμη τη βάρβαρη επίθεση στη συναγωγή. Η απόφαση ήδη προκάλεσε επικρίσεις ως «ασυνεπή με τον στόχο της μείωσης της έντασης» από τις ΗΠΑ, ενώ το ζήτημα του εποικισμού έχει φέρει πρόσφατα σύννεφα στις σχέσεις με την ΕΕ.

Διαθρησκειακή έκκληση για ειρήνευση από τη συναγωγή όπου έγινε η επίθεση, σε κλίμα ομόθυμης καταδίκης της κλιμάκωσης -μήνυμα σχετικά σπάνιο αυτές τις ημέρες στην πόλη.

Με την επίθεση ακόμη νωπή, οι αρμόδιες αρχές της ενέκριναν την ανέγερση 50 σπιτιών στην κοινότητα εποίκων Χαρ Χομά της νοτιοανατολικής Ιερουσαλήμ και άλλων 28 στο Ραμότ, στο βορειοδυτικό τμήμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το πρόγραμμα εποικισμού είναι ένα από τα κεντρικότερα αγκάθια στο Παλαιστιανικό και κάθε επέκτασή του προκαλεί δυσφορία στους Παλαιστίνιους καιη συγκυρία της νέας απόφασης, ιδιαίτερα όταν αφορά την ανατολική Ιερουσαλήμ που «βράζει», είναι εμπρηστική.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη νέα απόφαση. Ο εκπρόσωπός του Τζεφ Ράθκε υπογράμμισε την «ξεκάθαρη και συνεχή αντίθεση [των ΗΠΑ] στην εποικιστική δραστηριότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Σε αυτήν την ευαίσθητη χρονική στιγμή, δεν θεωρούμε αυτήν την δραστηριότητα συνεπή με τοην στόχο της μείωσης της έντασης και της αναζήτησης ειρηνικής διεξόδου» τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαθρησκειακή έκκληση ειρήνευσης από τον τόπο του εγκλήματος

Το απόγευμα της Τετάρτης, ηγέτες από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της Ιερουσαλήμ συγκεντρώθηκαν έξω από τη συναγωγή Κεχιλάτ Μπνέι Τορά και κάλεσαν σε ειρήνευση.

Παρόντες ήταν ο ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, ο λατίνος Πατριάρχης (καθολικός) Φουάντ Τουάλ, ο ραββίνος Μιχαέλ Μελχιόρ, γνωστός για τη δραστηρίοτητά του στον διαθρησκειακό διάλογο, και ο ιμάμης του τζαμιού Αλ Τζαζαάρ της Άκρας, Σαμίρ Ασί.

«Ιερωμένοι όλων των θρησκειών εδώ στους Αγίους Τόπους ήρθαμε για να εκφράσουμε την κοινή μας πεποίθηση πως δεν γίνεται έτσι» τόνισε ο Μελχιόρ. «Έχουμε τις διαφορές μας, πολιτικές ή θρησκευτικές, αλλά δεν γίνεται έτσι» υπογράμμισε.

«Ήρθαμε εδώ για να υψώσουμε ανάστημα απέναντι σε αυτό το έγκλημα, που ήταν επίθεση σε ιερό χώρο εναντίον άοπλων που προσεύχονταν» είπε από την πλευρά του ο Ασί.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου