ΔΙΕΘΝΗ

Ο χαιρετισμός των «Αγώνων Πείνας» οδηγεί σε συλλήψεις στην Ταϊλάνδη

ο-χαιρετισμός-των-αγώνων-πείνας-οδη-5164

Πέντε φοιτητές συνελήφθησαν την Τετάρτη, όταν χαιρέτισαν τον στρατηγό Πραγιούτ Τσαν Ο Τσα, τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Ταϊλάνδης, με την επαναστατική χειρονομία που χρησιμοποιούν οι αντάρτες στη σειρά ταινιών Hunger Games.

Η χειρονομία με τα τρία δάχτυλα υψωμένα έχει εμπνεύσει τους διαδηλωτές της Ταϊλάνδης. Στο σύμπαν της σειράς βιβλίων -αλλά και της επιτυχημένης τετραλογίας-, οι κάτοικοι των φτωχών Περιφερειών την χρησιμοποιούν ως τρόπο διαμαρτυρίας εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος της Πάνεμ.

Φοιτητές χρησιμοποίησαν την χειρονομία αυτή, στη διάρκεια επίσκεψης του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν Ο Τσα στην πόλη Χον Καέν, προπύργιο της αντιπολίτευσης.

«Παραδώσαμε τους πέντε φοιτητές στον στρατό. Οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιτζαρούν Σριβάνιτ, αστυνομικός διευθυντής της επαρχίας Χον Καέν, στα βορειοανατολικά της χώρας.

«Ο πρωθυπουργός δεν προσβλήθηκε από το επεισόδιο επειδή είναι νέοι, είναι Ταϊλανδοί και οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στρατηγός Σουνσέρν Καεουκούμνερντ.

Ο χαιρετισμός έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και καταστέλλει τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Στα μπλουζάκια που φορούσαν οι φοιτητές ήταν γραμμένη η φράση «Δεν θέλουμε το πραξικόπημα».

«”Ζητάμε από τον στρατηγό Πραγιούτ Τσαν Ο Τσα να άρει τον στρατιωτικό νόμο που εμποδίζει τους πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους σε όλη τη χώρα» έγραψαν οι φοιτητές.

Μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαΐου πολλοί Ταϊλανδοί, συνήθως φοιτητές, προχώρησαν σε συμβολικού τύπου κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, λόγω των συλλήψεων, το κίνημά τους σταδιακά έχασε τη δυναμική του. Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία μετά από επτά μήνες διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης της Γίνγκλουκ Σιναουάτρα, της αδελφής του πρώην πρωθυπουργού Ταξίν Σιναουάτρα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου