ΔΙΕΘΝΗ

Στο μισό και σε δυο δόσεις η…λυπητερή για την Βρετανία

στο-μισό-και-σε-δυο-δόσεις-ηλυπητερή-γ-24942

Στο μισό μειώθηκε η…λυπητερή για την Βρετανία που καλούνταν να συνεισφέρει έξτρα 1,7 δισ. λίρες (2,1 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τελικά το Λονδίνο θα καταβάλει το ποσό των 850 εκατομμυρίων λιρών σε δυο δόσεις το ερχόμενο έτος, όπως έκανε γνωστό ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών που είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την απαίτηση των Βρυξελλών.

«Ο λογαριασμός αντί για 1,7 δισ. λίρες (2,1 δισ. ευρώ) θα είναι γύρω στα 850 εκατ. λίρες» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν στα πλαίσια του σημερινού Ecofin, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει σε δυο δόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά την διεξαγωγή των βρετανικών βουλευτικών εκλογών.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η τελική συμφωνία ξεπέρασε κάθε προσδοκία από την βρετανική πλευρά:

«Μειώσαμε τον λογαριασμό στο ήμισυ, τον καθυστερήσαμε, δεν θα καταβάλουμε τόκους και αν υπάρχουν λάθη στον λογαριασμό θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω».
Ο Όσμπορν πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα αλλάξουν σε μόνιμη βάση ώστε κάτι τέτοιο «να μην ξανασυμβεί ποτέ».

Νωρίτερα, ο Κάμερον είχε αφήσει άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν ικανοποιημένος από το προτεινόμενο σχέδιο δόσεων και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με το ύψος του ποσού και με την προθεσμία για την καταβολή του.

Κάθε χώρα-μέλος συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της.

Η συνεισφορά του Λονδίνου στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014 αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ έπειτα από την αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας.

Η Κομισιόν είχε απειλήσει με επιβολή προστίμων σε περίπτωση που το Λονδίνο δεν έκανε πίσω και εξακολουθούσε να τηρεί αρνητική στάση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου