ΔΙΕΘΝΗ

Ο γιατρός που νίκησε τον Εμπολα και τώρα προσφέρει το αίμα του

ο-γιατρός-που-νίκησε-τον-εμπολα-και-τώρ-25001

Ανάρπαστο έχει γίνει το αίμα του Αμερικανού γιατρού Κεντ Μπράντλι, του πρώτου που γιατρεύτηκε στις ΗΠΑ από τον ιό του Έμπολα αν και η κατάσταση της υγείας τους είχε χαρακτηριστεί σχεδόν μη αναστρέψιμη.

Η ζωή του Μπράντλι έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει χολιγουντιανή ταινία, αφού όχι μόνο θεραπεύτηκε αλλά χρησιμοποιεί πλέον το αίμα του ως αντιβιοτικό για να σωθούν άλλες ζωές.

Εχοντας πλέον αναρρώσει πλήρως, δηλώνει πως η νέα του αποστολή είναι να αφυπνίσει τον κόσμο για την έξαρση του ιού που έχει μολύνει πάνω από 13.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, σκοτώνοντας σχεδόν 5.000.

«Αν ήμουν στην Λιβερία θα μπορούσα να σώσω 50 ασθενείς με Έμπολα, ενώ εδώ, το μήνυμά μου μπορεί να σώσει εκατοντάδες», δηλώνει.

Μετά την ανάρρωσή του, ο ακτιβιστής γιατρός δίνει το αίμα του ως αντιβιοτικό σε ασθενείς με Έμπολα, αφού θεωρείται πως η χρήση του αίματος ασθενούς που έχει ξεπεράσει τον ιό, λειτουργεί σαν φάρμακο. Ο επιζών, αναπτύσσει φυσικά αντιβιοτικά που βοηθούν στην θεραπεία από τον ιό.

Ηδη ο Μπράντλι έχει δώσει αίμα σε τρεις ανθρώπους μέσα σε έναν μήνα, τον συνάδελφό του ιατρό Ρικ Σάκρα, τον ανεξάρτητο εικονολήπτη Ασόκα Μούκπο και την Αμερικανίδα νοσοκόμα Νίνα Φαμ από το Ντάλας. Η πρώτη μετάγγιση έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 8 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στους ασθενείς χορηγείται πλάσμα, το συστατικό του αίματος που περιέχει πρωτεΐνες που μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό, κοινώς αντισώματα. Με δεδομένη περίπτωση εκείνη της μετάγγισης στην οποία είχε αρχικά υποβληθεί ο Μπράντλι, η επιστημονική κοινότητα διαπίστωσε πως το πλάσμα περιέχει συγκεκριμένα αντισώματα κατά του Έμπολα.

Ο Μπράντλι υποστηρίζει πως δεν θα σταματήσει να δίνει αίμα για όσους ασθενείς το χρειαστούν. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ένας άνθρωπος μπορεί να δωρίσει πλάσμα μέχρι και 13 φορές μέσα σε έναν χρόνο ή αλλιώς κάθε 28 ημέρες, αντίθετα με τις συνήθεις δωρεές αίματος, που θα πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη από δύο έως τέσσερις μήνες.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου