ΔΙΕΘΝΗ

Με διακανονισμό απέφυγε τη φυλακή για φοροδιαφυγή η Καμπαγέ

με-διακανονισμό-απέφυγε-τη-φυλακή-για-25147

Με διακανονισμό και λόγω ηλικίας απέφυγε η παγκοσμίως διάσημη σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγέ τη φυλακή και ένα βαρύ πρόστιμο λόγω φοροδιαφυγής.

Η μεγάλη ισπανίδα κύρια της όπερας, 81 ετών και όχι σε καλή κατάσταση υγείας σήμερα, δεν είχε δηλώσει εισπράξεις άνω των 2 εκατ. ευρώ από την περιοδεία της και τα ρεσιτάλ που έδωσε το 2010 σε επτά χώρες της Ευρώπης. Μολονότι κατοικεί στη Βαρκελώνη, υποβάλει τη φορολογική δήλωση της στο γειτονικό πριγκιπάτο της Ανδόρας όπου εμφανίζεται ως «αλλοδαπή» και έτσι επωφελείται ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων.

Η κύρια Καμπαγέ συμφώνησε να πληρώσει 508.000 ευρώ για τις εισπράξεις του 2010, έστω και αν πλήρωσε ένα (ασήμαντο) πόσο στην Ανδόρα. Θα πληρώσει και πρόστιμο, αλλά μόνο το μισό από τις 500.000 ευρώ που της επέβαλε ο φορολογικός δικαστής. Της επέβαλε επίσης φυλάκιση τεσσάρων μηνών, αλλά με αναστολή και δεν θα την εκτίσει.

Ο δικηγόρος της σοπράνο δήλωσε ότι δεν χειρίζεται εκείνη τα φορολογικά της, αλλά το γραφείο της και γι αυτό δεν ήξερε τη «μέθοδο της Ανδόρας».

Η περίπτωση Καμπαγέ δεν είναι μοναδική. Δεκάδες προσωπικότητες του θεάτρου, του αθλητισμού, της μουσικής κλπ. της Ισπανίας έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή. Την περασμένη εβδομάδα η Ανά Τορίγιο, σταρ του ροκ, παραδέχτηκε ότι δεν είχε δηλώσει «ένα μάλλον μεγάλο πόσο». Καταδικάστηκε σε πρόστιμο 1.5 εκατ. ευρώ.

Στο φορολογικό δικαστήριο βρίσκεται επίσης η υπόθεση φοροδιαφυγής «πολλών εκατομμυρίων ευρώ» του ποδοσφαιριστή Λέο Μέσι.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου