ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Τουλάχιστον 40 νεκροί στις μάχες καθεστωτικών και Αλ Κάιντα

συρία-τουλάχιστον-40-νεκροί-στις-μάχες-25206

Τουλάχιστον 40 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες ανάμεσα σε δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στο καθεστώς της Συρίας και μέλη του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα που υποστηρίζονταν από ισλαμιστές αντάρτες στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στον Λίβανο.

«Τουλάχιστον 26 μέλη των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας και 14 μέλη του Μετώπου αλ Νούσρα και ισλαμιστές αντάρτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες την Πέμπτη στην περιοχή Μπέιτ Τίμα», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτή η περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Δρούζοι, στο νοτιοδυτικό άκρο της επαρχίας της Δαμασκού, αποτελεί θέατρο συγκρούσεων εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο βαρύτερος μέσα σε μία ημέρα από την έναρξη των συγκρούσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία ελέγχει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η οποία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριοδοτών σε όλη τη Συρία.

Οι Δρούζοι, μειονότητα με ιδιάζουσα θρησκεία (ένα κράμα του ισλάμ, του ιουδαϊσμού και του χριστιανισμού), προσπάθησαν μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία να παραμείνουν συγκριτικά στο περιθώριο της σύγκρουσης.

Η περιοχή Μπέιτ Τίμα βρίσκεται κοντά στο Τζάμπαλ ελ Σέιχ, στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου από τη δική της πλευρά είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 11 αντάρτες οι οποίοι είχαν τραυματιστεί προσπάθησαν να περάσουν στο λιβανέζικο έδαφος χρησιμοποιώντας μια ορεινή διαδρομή, αλλά ο στρατός της χώρας αυτής τους εμπόδισε και τους υποχρέωσε να γυρίσουν πίσω.

Στα μέσα του Οκτωβρίου ο Λίβανος έκλεισε ουσιαστικά τα σύνορα στους Σύρους πρόσφυγες, καθώς είναι αντιμέτωπος με έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων -1 εκατ. και πλέον – που έχουν καταφύγει στην επικράτειά του για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους.

Ο στρατός του Λιβάνου έχει επίσης ενισχύσει τα μέτρα φρούρησης των συνόρων μετά τις αιματηρές μάχες χωρίς προηγούμενο ανάμεσα σε στρατιώτες και τζιχαντιστές από τη Συρία, με την υποστήριξη Λιβανέζων συμπαθούντων, στο ανατολικό και το βόρειο τμήμα της χώρας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου