ΔΙΕΘΝΗ

Δυο τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ

δυο-τουρκικά-πολεμικά-πλοία-εξακολου-46578

Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να πλέουν νοτίως της Κύπρου στα διεθνή ύδατα, αλλά εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Πρόκειται για την φρεγάτα «Gelibolu» που συνοδεύει το σκάφος σεισμικών ερευνών «Μπαρμπαρός» και της κορβέτας «Bartin» που παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων τις εργασίες γεώτρησης που εκτελεί η πλατφόρμα «SAIPEM – 10000» για λογαριασμό της Κύπρου στο κοίτασμα «
Ονασαγόρας» του οικοπέδου «9» της κυπριακής ΑΟΖ.

Την Τρίτη, το «Μπαρμπαρός», αφού ακολούθησε πορεία βορείως του «SAIPEM – 10000», έφθασε το βράδυ νοτιοανατολικά της Κύπρου στα όρια του «οικοπέδου» 3.

Νωρίτερα, η Αγκυρα απάντησε στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να «παγώσει» την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ με συνέχιση των σεισμικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις έρευνες, επικαλούμενο τη συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και της κατοχικής κυβέρνησης. «Θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» είπε

«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών.

Σε άλλες δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, ιδρύθηκε το 1960, και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η ’ΤΔΒΚ’. Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί». Τόνισε επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αν οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα ερευνών στον Νότο, επειδή ο Νότος είναι δικός τους και στους Τούρκους ανήκει ο Βορράς, «τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών».

Από την πλευρά του, Τούρκος υπουργός Ευρωπαίκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει υπό την κυριαρχία της την ενταξιακή πορεία της χώρας του, προσθέτοντας ότι αναμένει από την ΕΕ να απορρίψει το αίτημα της Κύπρου για μη άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας.

Στην Αθήνα, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού συνιστούν μια πρόσθετη πρόκληση και σχολίασε πω η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου