ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διαδήλωση κατά των αυξανόμενων επιθέσεων με οξύ στις γυναίκες

ιράν-διαδήλωση-κατά-των-αυξανόμενων-ε-46717

Xίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, ζητώντας να επιβληθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις με οξύ που σημειώθηκαν εναντίον γυναικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες έχουν δεχθεί επίθεση με οξύ στο πρόσωπο και το σώμα, κάθε φορά από δράστες που κυκλοφορούν με μοτοσικλέτες, στο Ισφαχάν, 450xlm νότια της Τεχεράνης.

«Το Ισφαχάν είναι η πόλη μας, η ασφάλεια είναι δικαίωμά μας» φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της πόλης, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα των επιθέσεων δεν σέβονταν τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, ο οποίος προβλέπει ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν καλυμμένα τα μαλλιά και τον λαιμό τους.

Oι Αρχές, που έχουν συλλάβει τέσσερις υπόπτους, δεν έχουν επιβεβαιώσει το κίνητρο.

Τον Ιούνιο περισσότεροι από τους μισούς από τους 290 ιρανούς βουλευτές ζήτησαν από τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί να επιβάλει το σεβασμό στον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, καταγγέλλοντας κυρίως «την πολιτιστική εισβολή» της Δύσης.

Από την πλευρά του ο Ροχανί τάχθηκε κατά νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει την προστασία των αυτόκλητων τιμωρών που επιθυμούν να επιβάλουν τις ισλαμικές ηθικές αξίες.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υπέβαλαν οι συντηρητικοί βουλευτές που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, προβλέπει την νομική προστασία των πολιτών που αναλαμβάνουν αυτοβούλως να επιβάλουν τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα και τις συμπεριφορές.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ενισχύσει το έργο των αυτόκλητων τιμωρών και κυρίως των Μπασιτζί, μια ομάδα εθελοντών παραστρατιωτικών που συχνά περιπολούν στους δρόμους και σταματούν αυτοκίνητα για να ρωτήσουν τα ζευγάρια που επιβαίνουν σε αυτά αν είναι παντρεμένα.

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις επιθέσεις με οξύ στο Ισφαχάν, ο Ροχανί σχολίασε: «Θλιβερή θα είναι η ημέρα που θα δούμε την ανηθικότητα να εξισώνεται μόνο με ένα κακό χιτζάμπ και θα αγνοήσουμε τα ψέματα, τη συκοφαντία, τη διαφθορά και τη δωροδοκία».

«Θέλω να δω τις ενέργειες του Κοινοβουλίου μας να συμβάλουν να υπάρξει περισσότερη ενότητα, περισσότερη συνοχή και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους. Καμία ανηθικότητα δεν είναι πάνω από την ανεργία, τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών για μια καλή εκπαίδευση» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου