ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιές στη χώρα των πυραμίδων: Δορυφόροι «βλέπουν» τον Νείλο να φλέγεται

φωτιές-στη-χώρα-των-πυραμίδων-δορυφόρ-47102

Αμέτρητες πυρκαγιές καίνε διάσπαρτες στην κοιλάδα του Νείλου. Οι εστίες των πυρκαγιών, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζονται στο Δέλτα του ποταμού, έγιναν ορατοί από τους δορυφόρους της NASA, οι οποίοι τις αποτύπωσαν με ειδικά θερμικά συστήματα που διαθέτουν.

Αυτές οι πυρκαγιές προέρχονται από τους χωρικούς. Κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο καίνε τα υπολείμματα από τις σοδειές τους. Οι φωτιές είναι εγκατεσπαρμένες σε μία τεράστια έκταση και με τη ματιά των δορυφόρων, δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους, μοιάζουν με ένα κόκκινο μωσαϊκό.

Βεβαίως, ένα τέτοιο θέαμα είναι εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και όχι μόνο. Ο μεγάλος όγκος καπνού που απελευθερώνεται από τις φωτιές, περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, και εισπνεύσιμα μικροσωματίδια διαφόρων διαμετρημάτων.

Ο καπνός, πολύ συχνά καλύπτει τον ουρανό του Καΐρου που βρίσκεται νοτιότερα, και υπάρχουν αναφορές για σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων στους ανθρώπους.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου