ΔΙΕΘΝΗ

Υποβρύχιο των ναζί εντοπίστηκε στο «νεκροταφείο» του Ατλαντικού

υποβρύχιο-των-ναζί-εντοπίστηκε-στο-ν-47228

Ενα γερμανικό υποβρύχιο και ένα αμερικανικό εμπορικό πλοίο, τα οποία χρονολογούνται από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκαν στον βυθό του Ατλαντικού στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Αμφότερα είχαν βυθιστεί στη Μάχη του Ατλαντικού, το 1942. Εκτοτε έμεναν θαμμένα σε μία περιοχή γνωστή ως το νεκροταφείο του Ατλαντικού. Τα ναυάγια ανακαλύφθηκαν τον Αύγουστο, σε απόσταση περίπου 48 χλμ. από τις ακτές και 220 μέτρων μεταξύ τους, έπειτα από έρευνα της Αμερικανικής Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας (NOAA).

Η ανακάλυψη του γερμανικού υποβρυχίου U-576 και του φορτηγού πλοίου Bluefields ανοίγει «ένα δυσεύρετο παράθυρο σε μια ιστορική στρατιωτική μάχη, καθώς και στο πεδίο των υποβρυχίων μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η NOAA.

Η σύγκρουση συνέβη στις 15 Ιουλίου του 1942, όταν νηοπομπή η οποία είχε ξεκινήσει από το Νόρφολκ, στην Ανατολική Βιρτζίνια, με προορισμό τη Φλόριντα δέχθηκε επίθεση από το γερμανικό υποβρύχιο. «Το U-576 βύθισε το πλοίο Bluefields το οποίο έπλεε με σημαία της Νικαράγουα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δύο ακόμη πλοία», υποστηρίζει η NOAA. «Σε απάντηση, το αεροσκάφος Kingfisher του Αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την από αέρος κάλυψη της νηοπομπής, βομβάρδισε το υποβρύχιο U-576, το οποίο δεχόταν παράλληλα επίθεση από το εμπορικό πλοίο Unicoi».

Η περιοχή τού ναυαγίου θεωρείται στρατιωτικό νεκροταφείο από τη Γερμανία (στη μάχη χάθηκαν 47 γερμανοί ναύτες) και προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. «Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ανέλκυση του ναυαγίου του U-576 και δεν θα λάβει μέρος σε ένα τέτοιο έργο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Βρίσκεται υπό ειδική προστασία και θα έπρεπε, εάν είναι δυνατόν, να παραμείνει εκεί, ώστε να αναπαυθούν εν ειρήνη οι νεκροί», πρόσθεσε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου