ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκατευθυνόμενο Audi με 240 χλμ./ώρα νίκησε τον άνθρωπο

αυτοκατευθυνόμενο-audi-με-240-χλμ-ώρα-νίκησε-47694

Με νίκη κατά κράτος έναντι του ανθρώπου-χειριστή και ρεκόρ ταχύτητας στα 240 χλμ./ώρα ολοκληρώθηκε ο δοκιμαστικός «αγώνας» που έκανε η Audi στο Χόκενχάιμ, προκειμένου να ελέγξει τις δυνατότητες του αυτόματου συστήματος οδήγησης σε οριακές συνθήκες.

Το RS7 της γερμανικής εταιρείας (θυγατρική της Volkswqagen) έκανε ταχύτερο χρόνο ελάχιστα πάνω από δύο λεπτά, στην διάσημη πίστα αγώνων νότια της Φραγκφούρτης. Για να λειτουργήσουν τα συστήματά του, χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό καμερών, σαρωτών λέιζερ, GPS, ραδιοπομπών και αισθητήρων, καθώς και έναν υπολογιστή στο πίσω μέρος του.

Ενα πανομοιότυπο όχημα με άνθρωπο στο τιμόνι πραγματοποίησε καλύτερη επίδοση ανά γύρο 5 δευτερόλεπτα παραπάνω από τον «αυτόματο» αντίπαλό του.

Ο Χορστ Γκλέιζερ της ερευνητικής ομάδας, έθεσε τα όρια των νέων συστημάτων που αναπτύσσονται, από την Audi αλλά και άλλες εταιρείες: «Η οδήγηση χωρίς ατυχήματα θα παραμείνει ένα όραμα, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό τους … Η οδήγηση με (αυτόματο) πιλότο λύνει προβλήματα όπως το μποτιλιάρισμα.

Οποτε ο οδηγός είναι απασχολημένος ή έχει αποσπαστεί η προσοχή του, το όχημα μπορεί να αναλάβει τα ηνία … Επιπρόσθετα, ο οδηγός μπορεί να ξεκουραστεί. Αυτό σημαίνει ότι, όταν χρειαστεί ξανά, θα μπορεί να είναι έτοιμος 100%».

Ανεξάρτητοι σχολιαστές σημειώνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι οι επιδόσεις ταχύτητας σε μία άδεια πίστα να γίνουν σε δρόμο με κίνηση. Ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπέιλι από την Επαγγελματική Σχοκλή του Αστον σημείωσε στο BBC ότι υπάρχουν επίσης σοβαρά θέματα με την ασφάλιση οχημάτων, επιβατών και φορτίων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου